Demirel moral verdi

Güncelleme Tarihi:

Demirel moral verdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Eski Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından 'En küçük açılışlara katılıyor, ama İstanbul'un dev yatırımlarının açılışına gelmiyor' şeklinde yakınmalarına hedef olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Başkan Ali Müfit Gürtuna'nın verdiği brifingi dinledi ve öğle yemeği yedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 'bir dünya kenti' olarak tanımladığı İstanbul'un korunması ve yaşanılabilir kent olabilmesi için gereken herşeyin yapılmasını istedi. Vali Erol Çakır'ın da yer aldığı ziyaret sırasında Ali Müfit Gürtuna'nın makamında bir süre dinlendikten sonra Brifing Salonu'na geçen Gürtuna'nın 1 saat 15 dakika süren konuşmasını dinledi. Demirel, İstanbul'un bir dünya incisi olduğunu, açık müze şeklindeki bu kenti korumak gerektiğini söyledi. Türk hükümetlerinin, parlamentonun, kamuoyunun İstanbulla çok ilgili olduğunu, kendisinin de 50 yıla yaklaşan devlet hizmetinde bu kente katkılar sağladığını anlatan Demirel, ‘‘Mühendislik diplomasını aldığım günden sonra Terkos-Kağıthane boru hattındaki ilk mühendislik günlerimi hatırlıyorum. Bu hat yapıldı, İstanbul'a su veren önemli bir kaynak oldu’’ dedi.

Tüpgeçit şart

Demirel, İstanbul'un hızla büyüdüğünü, artık Tekirdağ'dan, İzmit, Adapazarı, Bolu Dağı'na kadar uzanan bir hattın İstanbul'un etkisi altında olduğunu söyledi.

İstanbul'un yeşilini, Boğaz'ını, tarihi varlıklarını koruması gerektiğini anlatan Demirel, tüp geçitle ilgili olarak da şöyle konuştu:

‘‘İstanbul Boğazı'nı 2 kez geçtik. Birinci defa geçtiğimizde dünyanın lafını ben yedim. 'Zengine köprü, fukaraya veba' lafı hala aklımda. 10 yıl sonra da köprüyü ikinci kez geçtik. Üçüncü kez geçmek için geç kalındı. Tüp geçitin en kısa zamanda gerçekleşmesi lazım. Birinci ve ikinci köprüyle onların çevre yolları olmasa, İstanbul olmazdı beyler.’’

Doğalgaz sayesinde hava kirliliğinin azaldığına dikkati çeken Demirel, hastanelerin ve üniversitelerin sayısının hızla arttığını, okullar için derslik yapma, okul yapma kampanyasının hızlandırılacağını söyledi. Demirel, Büyükşehir Belediyesi ile diğer ilçe belde ve belediyelerinin ahenk içinde çalışması gerektiğini söyledi.

Demirel, 7 yıl önce Büyük Melen projesi için Japonya'dan alınan 1 milyar dolara yakın paranın halen tamamının kullanılamadığını belirterek, ‘‘Büyük Melen gelecek İstanbul'un çaresidir‘‘ dedi. Demirel yakında sefere konulacak Süleyman Demirel feribotuyla da Anadolu yakası ile Bursa arasının 1.5 saate ineceğini söyledi.

15 yıllık birikim

Demirel, öğle yemeğinde de Gürtuna'ya ‘‘On beş yıllık birikim ve tecrübeniz var. Sorunları ve bu işi iyi biliyorsunuz. İmajınız çok iyi. Devlet kurumları arasında sürtüşme olmaz. Kendinizi Başbakan'a ve bakanlara anlatın. Hükümet iyi niyetli, size yardımcı olacaklarına inanıyorum. Ben de Cumhurbaşkanı olarak üzerime düşeni yapacağım’’ dedi.

Mesut Mertcan'ın tören sunuculuğunu yaptığı brifingte Gürtuna, Topkapı Kavşağı yolunun tamamlandığını belirterek, ‘‘Türkiye'nin bu en büyük köprülü kavşağının da zat-ı alilerinizin elleriyle hizmete girmesini burada arz ederim‘‘ diyerek, Cumhurbaşkanı Demirel'e davette bulundu.

Gürtuna’nın istekleri

Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna Cumhurbaşkanından isteklerini şöyle sıraladı:

Yüzde 5'lik vergi payının yüzde 10'a çıkarılması veya birçok Batılı ülkede olduğu gibi, İstanbul'un KDV gelirlerinin İstanbul'da kalması.

Maliye Bakanlığı'nın vergi geliri paylarından en az 6 ay boyunca kesinti yapılmaması.

Raylı sistem yatırımları için merkezi hükümetten mali destek sağlanması.

Belediyenin sağladığı kredilere izin ve hazine garantörlüğü sağlanması konusunda yardım.

Tüp geçit merkezi hükümet tarafından biran önce yapılmalı veya kaynaklarıyla birlikte yetki Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmeli.

İmar, alt yapı, çöp, gaz, su, ulaşım, nüfus hareketleri gibi hususların tayin ve kontrolü için Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarının, İstanbul ili sınırlarına genişletilmesi.

Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları'nda bekleyen çok sayıda projesinin geciktirilmeden onaylanması.

Anadolu yakası Harem-Tuzla hafif raylı sistemi için orta refüje raylı sistem için Karayolları Genel Müdürlüğü'nün onay vermesi.

Trafik denetleme yetkisinin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi.

Boğaziçi fonuna işlerlik kazandırılması. Kamulaştırılmaların desteklenmesi.

Deniz ulaşımının güçlendirilmesi için feribot ve deniz otobüslerine gümrüksüz akaryakıt sağlanması.

NOTLAR

Mini etekli kızlar

Tayyip Erdoğan döneminde işe alınan türbanlı zabıta memuru, türbanlı sağlık görevlileri, türbanlı işçiler ile farklı bir görünüm kazanan Büyükşehir Belediyesi'nde, Gürtuna dönemindeki değişim rüzgarının sergilenmesi için, Demirel'in ziyareti sırasında mini etekli hostesler görevlendirildi. Türbanlı görevliler odalarından çıkmazken, mini etekli genç kızlar, Demirel'i karşılamak için kapıda beklediler.

Gürtuna, Demirel'e öğle yemeği verdi. Menüde, zeytinyağlı soğuk çeşit, salata, levrek, portakal suyu, diet kola, soda, dondurmalı meyva, dondurmalı frambuaz ve kivi vardı.

Cumhurbaşkanı’nın Belediye Sarayı’na girişi sırasında çalışanların alkışları ve itfaiye araçları sirenleriyle karşılandı.

Cumhurbaşkanı'na, İSKİ'nin arşivinde bulunan ve kendisinin isminin de yer aldığı 1949 yılına ait personel kütük defterinin fotokopisi, Demirel'in 35 yıl önce ipek üzerine işlenmiş portresi, İstanbul şilti ve altın anahtarı takdim edildi.

Brifing öncesi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin icraatını anlatan 8 dakikalık bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

Demirel'i izleyen gazetecilerin konvoyunda yer alan Show TV'nin araç şoförü Ertuğrul Kından park yeri tartışması yüzünden polisler tarafından dövüldü. Kından, karakola giderek, polislerden şikayetçi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!