Demirel: Başını açmanın dinle bir alakası yok

Güncelleme Tarihi:

Demirel: Başını açmanın dinle bir alakası yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Demirel, İspanya'ya uçarken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirel, türban olayının rejim meselesi haline getirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Başını açmanın dinle bir alakası olmadığına ikna etmek lazım’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, türban konusunun bir rejim meselesi haline getirilmemesi gerektiğini söyledi. Demirel, resmi ziyaret amacıyla İspanya'ya giderken, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirel, türban ile ilgili bir soru üzerine, bunun ‘‘biraz dikkatle götürülmesi gereken bir iş’’ olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, şunları söyledi:

‘‘Biraz dikkatle götürülmesi gereken bir iş. Çünkü bazı zihinlerde, bilhassa nümayiş yapan öğrencilerde, türbanı örtmekle Müslümanlık eşdeğer hale getirilmiş. Yani bu meseleyle uğraşırken biraz dikkatli uğraşmak lazım. Mesele şudur: Anadolu'da kadınlar başını bağlar. Buna kimsenin birşey dediği yok ki. Baş bağlamayı, bir ideolojik mesele haline getirirseniz, işte o zaman, o bir sorun oluyor.’’

Bir gazetecinin, ‘‘Şu anda öyle mi?’’ diyerek araya girmesi üzerine de Demirel, ‘‘Yani baş bağlamayı ideolojik mesele haline getirme... Yani, (Başımı açarsam dinim elden gider...) Aşağı yukarı odur. Bu hale gelmiş bir durum varsa, bununla dikkatle meşgul olmak lazım. Yani başını açmanın dinle bir alakası olmadığına ikna etmek lazım’’ diye konuştu. Cumhurbaşkanı, bir başka soru üzerine, bu konunun son MGK toplantısında hiç konuşulmadığını söyledi. Demirel, ‘‘Herhalde her işi bitmiş, bir türban kalmış gibi bir duruma endekslememek lazım Türkiye'yi’’ dedi.

‘‘Siz Başbakan olsaydınız, türban olayına nasıl yaklaşırdınız?’’ şeklindeki bir soruyu da yanıtlayan Demirel, ‘‘Bugün yaklaşıldığı gibi yaklaşırdım. Benim bu hususta hükümetle bir ihtilafım yok. Ben daha dün Başbakan ile konuştum. Yani meseleyi dikkatle götürmek lazım’’ ifadesini kullandı.

Demirel, ‘‘Dün Başbakan ile konuştunuz. Bundan sonraki uygulama nasıl olacak?’’ şeklindeki soruya, ‘‘Kademe kademe’’ karşılığını verirken, bir gazetecinin, ‘‘Yani’’ diyerek araya girmesi üzerine, ‘‘Türkçe bu kelime’’ yanıtını verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!