Deklarasyon konseri tehlikeye düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Deklarasyon konseri tehlikeye düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2006 00:00

Ünlü şef Daniel Barenboim yönetimindeki Batı Doğu Divanı Orkestrası’nın 16 Ağustos’ta İstanbul’da vereceği konser, orkestranın İspanya’da yayımladığı barış mesajı nedeniyle iptal edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

AVRUPA turnesine çıkan orkestra cuma günü Madrid’deki konserinden önce kamuoyuna Ortadoğu’daki gelişmeler üzerine bir deklarasyon yayınladı. Orkestra üyelerinin ortaklaşa hazırladıkları deklarasyonda, Ortadoğu’da İsrail ve Filistin halkının birlikte yaşamasının gerektiği, ortak yaşama konusunda en doğru yolu birlikte diyalog kurarak bulabilecekleri vurgulanıyor ve sorunun askeri yöntemlerle çözümünün kesinlikle mümkün olmadığının altı çiziliyordu.

Ancak deklarasyon, cuma günü İsrail’de Haaretz gazetesinde "Biz ve Orkestra Şefi" başlığıyla yayımlanmasının ardından büyük tartışmalara yol açtı. Haberde, deklarasyondaki "Hizbullah, İsrail’in kuzeyini rastgele bombalayıp sivillerin ölümüne neden olurken, İsrail, Lübnan’daki altyapı tesislerini bombalamış ve 1 milyon kişinin evlerinden olmasına neden olmuştur" ifadesine dikkat çekildi. Orkestradaki İsrailli müzikçilerin Barenboim’e karşı çıkmayı göze alamadığı için deklarasyonu imzaladığı iddia edildi. İsrailli şef Barenboim ise tepkilere "Hiçbir etkisi olmayacağı düşünülen bu açıklamayı yaptığım için naif bir kişi olduğum düşünülebilir. Ama bomba yağdırarak sorunları çözeceğini sananlar benden daha mı az naif acaba" karşılığını verdi.

Hürriyet’in Sevilla’dan ulaştığı orkestranın tek Türk üyesi viyolacı Orhan Çelebi ise deklarasyon konusunda üyeler arasında çıkan tartışmaların uygar zeminde geçtiğini, metindeki ifadelerin ortak eğilimler doğrultusunda oluştuğunu söyledi.

Bu tepkiler Türkiye’ye de yansıdı. Turnenin İstanbul ayağının sponsorluğunu üstlenen Türkiye Musevileri Cemaati, Cuma günü konserin ertelenmesini, aksi takdirde sponsorluktan çekileceğini İKSV’ye bildirdi. İKSV ile cemaat arasındaki görüşmeler sürüyor. Yeni sponsor arayışına giren vakıf dün yaptığı basın açıklamasında Barenboim’in de kişisel olanaklarını kullanarak alternatif sponsor arayışına başladığı belirtildi. Müzikçilerin ücret almayacağı konserin ulaşım ve konaklama giderleri için 100 bin dolarla ihtiyaç bulunduğu öğrenildi. Bu bedeli karşılayacak sponsor bulunması halinde konser planlandığı gibi Çarşamba saat 20.00’de İstanbul’daki Aya İrini Müzisi’nde gerçekleştirilecek.

Filistinli düşünür Edward Said ile İsrailli muhalif orkestra şefi Daniel Barenboim’in 1999 yılında kurduğu ’Doğu Batı Divanı Orkestrası 17 ülkeden 110 müzisyeni bir araya getiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!