"Dedikodu gerçeklerden daha güçlü etkiye sahip"

Güncelleme Tarihi:

Dedikodu gerçeklerden daha güçlü etkiye sahip
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2007 18:55

ABD Ulusal Bilimler Akademisinin yayın organında yer alan bir araştırmaya göre dedikodu, gerçeklerden daha güçlü etkiye sahip.

Çoğu Alman bir grup araştırmacı, çalışmalarının sonuçlarını dün yayımladı. Buna göre insanlar, başka insanlar hakkındaki görüşlerinde kendi gözleriyle gördüklerinden çok dedikoduya inanıyor.

Araştırmacılar, birbirleriyle eş ya da rakip olan 126 öğrenciye bir video oyunu oynattı. Oyuna katılan her öğrenci için bir zarfa 10 avro koyuldu ve bu parayı oyunun her safhasında eşlerine dağıtmaları istendi.

Oyun oynanırken, katılımcılara, diğer oyuncuların, başta cömertlikleriyle ilgili olmak üzere bir önceki turdaki davranışlarına ilişkin notlar dağıtılmaya başladı. Oyundaki eşleri hakkında olumlu şeyler okuyan öğrencilerin de hakkında iyi şeyler okuduğu eşlerine para verdiği gözlendi.

Bu kişilere para verirken neye göre seçim yaptıklarının sorulması üzerine de, haklarında duydukları iyi şeylere dayanarak verdiklerini söylediler.

Araştırmacılar, oyunculara oyunun ilk turundan itibaren eşlerinin gerçek davranışlarıyla gördükleri olayların tersine söylentiler içeren bir liste verdiğindeyse öğrencilerin seçimlerinde kendi gözleriyle gördüklerinden daha çok dedikodulara dayanarak seçim yaptığı gözlendi.
Almanya'daki Max-Planck Enstitüsünden Ralf Sommerfeld, "İnsanlar, kendi gözleriyle gördüklerine ters düşse bile dedikodudan daha fazla etkileniyorlar ve dedikoduyu daha güvenilir buluyorlar" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!