Dayakta Rus 1’inci

Güncelleme Tarihi:

Dayakta Rus 1’inci
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Araştırmalar, Türkiye'de evli kadınların yüzde 18'inin kocalarınca dövüldüğünü gösteriyor. Oysa dünyada her 4 kadından biri dayak yiyor. En dayakçı kocalar ise Ruslar.

Değişik araştırmaların ortaya çıkardığı ilginç dayak gerçekleri şunlar: Türkiye'de kadınların yüzde 44.9'u, erkeklerin ise yüzde 45'i, ‘‘kadın kocasına itaat etmediği zaman kocasının dövme hakkı olduğunu’’ düşünüyor.

Tekme tokat

Boşanmış yoksul kadınlar, en önemli geçimsizlik sebebi olarak koca dayağını gösteriyor. Eşe uygulanan şiddet türlerinin başında, yumruklama, hastanelik edinceye kadar dövme ve ölümle tehdit geliyor.

Komik nedenler

Köyde yaşayan kadınların ise yüzde 76'sı eşleri tarafından dövülüyor. Dayak nedenleri arasında koca sözü dinlememe, ev işlerini aksatma, cinsel sorunlar ve namus ilk sıralarda yer alıyor.

Babayla başlıyor

Sığınaklarda kalan evli kadınların tümü kocadan, bekârlar da babadan şiddet görüyor. Bu kadınların yüzde 41'inin intihar girişiminde bulunduğu da tespit edildi.

Şampiyon Ruslar

Bu konuda Birleşmiş Milletler'in araştırmasına göre de Rus kadınları dayak yeme şampiyonu. ABD'de ise kadınların yüzde 21 ile 30'u arasındaki bölümü, eşleri tarafından yaşamları boyunca en az bir kez, yarısı da yılda üç kezden fazla dövülüyor.

Kadının kaderi

Kolombiya'da kadınların yüzde 20'si dayak yiyor. Papua Yeni Gine'nin kırsal kesiminde kadınların yüzde 67'si, kentte ise yüzde 56'sı dövülüyor.

Ürküten tablo

Kenya'da kadınların yüzde 42'si kocalarınca sürekli dövülüyor. Şili’de kadınların beşte 4'ünün fiziksel, psikolojik ve cinsel açıdan erkek partnerlerinin ya da yakınlarının şiddetine maruz kalıyor.

İntihar nedeni

Birleşmiş Milletler'in araştırması, koca dayağının Okyanusya'da kadınların intihar nedenleri arasında ilk sırayı aldığını da ortaya çıkardı. Bangladeş'te ise cinayetlerin yüzde 50'ye yakını kocaların eşlerine yönelik şiddetin sonucu ortaya çıkıyor. Kanada'da 87’de öldürülen kadınların yüzde 62'sinin de bu tür şiddet olaylarına kurban olduğu ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!