Dayak evinden işkence evine

Güncelleme Tarihi:

Dayak evinden işkence evine
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2009 15:38

Van'ın Saray ilçesine bağlı Kapıköy'de eşi tarafından dövüldüğü ve kulağının bir kısmı kesildiği iddiasıyla Savcılıkça koruma altına alınan 29 yaşındaki kadın, Van Aile Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından kocası tarafından sığınma evinden alınarak evine götürüldü.

25 Eylül 2009 tarihinde kocası tarafından dövülen, yüzü bıçaklanan ve kulağının yarısı kesilen 29 yaşındaki S.P, olayın ortaya çıkmasının ardından Savcılık kararıyla kadın sığınma evine yerleştirildi. Kocaya ise 6 ay “evden uzaklaştırma” cezası verildi.

Van Aile Mahkemesi'nde bir süre önce görülen davada, kadının kocası Faruk P, “evliliğinin bozulmaması için eşinin evine dönmesi gerektiğini ve bir daha hata yapmayacağı” yönünde ifade verdi. Mahkeme, Faruk P'nin bu ifadesi üzerine “kadın sığınma evindeki eşini görebilmesi ve alabilmesi” yönünde karar verdi.

Bu kararın ardından Faruk P, eşini kadın sığınma evinden alarak, köyündeki evine götürdü.

MAHKEMENİN KARARINA TEPKİ

Bu duruma tepki gösteren Van'daki kadın dernekleri, Van Adliyesi'ne giderek Sıdıka P'Nin babası ve kardeşiyle birlikte basın açıklaması yaptı.

Dernek üyeleri adına basın açıklaması yapan Mavi Göl Kadın Derneği üyesi Saime Sümer, kadın olarak karara tepki gösterdiklerini belirterek, “Faruk P.n halen serbest olarak dolaşmaktadır. Faruk P. 8 yıl hapis cezası ile yargılanması gerekirken neden serbest bırakılmıştır. Defalarca ölümüne sebebiyet verilecek şekilde yaralanan S.P. en sonunda işkencecisine geri verilmiştir. S.P'ye kocaya ve aileye dönmekten başka bir yol göstermeyen sosyal devlet, kadını kocasına dönmeye mecbur bırakmıştır” dedi.

AİLE DE KARARA TEPKİLİ

Kadın Dernekleriyle birlikte adliye önüne gelen ve suç duyurusunda bulunan S.P'nin babası Ado Özer, çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağladığını belirterek, “Damadımız sürekli bizi tehdit ediyor, sürekli kızımı dövüyordu. En son 25 Eylülde kızımın kulağını kesti. Devlette kızımı koruma altına aldı. Ben fakir olmama rağmen kızıma ve çocuklarına bakmak istiyorum. Ama damadımdan korktuğum için kızımı evime alamıyorum” diye konuştu.

S.P'nin kardeşi Ramazan Özer de enişteleri tarafından sürekli tehdit edildiklerini öne sürdü.

OLAY

Van'ın Saray ilçesinde yaşayan S.P, eşi tarafından dövülmesi üzerine yakınları tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesine kaldırılmıştı. Kulağının bir bölümü kesilen, yüzünden ve kafasından aldığı darbeler sonucu yaralanan kadın, tedavisinin ardından Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından koruma altına alınarak Van Kadınevi'ne yerleştirilmişti.

Faruk P'ye ise mahkemece 6 ay evden uzaklaştırma cezası verilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!