Dayağa elektronik kelepçe

Güncelleme Tarihi:

Dayağa elektronik kelepçe
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2011 00:00

Haklı Kadın Platformu kurucularından Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Üyesi, Hürriyet Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Tijen Mergen ile Hürriyet Kurumsal İletişim Koordinatörü Emel Armutçu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’i ziyaret etti. Şahin, eşine şiddet uygulayan ve evden uzaklaştırma cezası alan erkeğin elektronik kelepçe ile takip edileceğini söyledi.

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşine şiddet uygulayan ve evden uzaklaştırma cezası alan erkeğin “elektronik kelepçe” ile takip edileceğini bildirdi. Şahin, sistemin “Elektronik teknik izleme sistemi” olarak isimlendirildiğini belirterek, “Kelepçe olur, farklı bir sistem olur ama bilimsel manada mahkeme kararını uygulayan teknik bir izleme sistemi oluşturulacak” dedi. Haklı Kadın Platformu kurucularından Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Üyesi, Hürriyet Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Tijen Mergen ile Hürriyet Kurumsal İletişim Koordinatörü Emel Armutçu, dün Şahin’i makamında ziyaret etti. Mergen ve Armutçu, Şahin’e taleplerini içeren bir dosya sunarak, kabinedeki kadın bakan sayısı ile bakanlığın isminde kadın ifadesinin geçirilmemesi konusundaki eleştirileri iletti. Şahin ise bakanlığın adında kadın olsun veya olmasın hizmetlere ve icraatlara bakmak gerektiğini belirterek, “Kadının yalnızca ‘sorunmuş’ veya ‘cinayetmiş’ gibi algılanmasını doğru bulmuyorum. Çok güçlü kadınlar var ve bu kadınların yukarıya çıkacağı, görünür olacağı iyi rol modellerini, bütüncül bir bakış açısını, vizyonunu ve eylem planını ortaya koymamız lazım. Bunu da birlikte başaracağız” dedi.

Elektronik izleme

Şahin, daha sonra TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner başkanlığındaki heyeti kabulünde de elektronik teknik izleme sistemine ilişkin şunları söyledi: “Yapmaya çalıştığımız şey özellikle Ayşe Paşalı cinayetinde bu kadar şey yapılmasına rağmen ‘Neden devlet koruyamadı’yı masaya yatırdık. Sahada yaşadığımız tecrübeyle yasal altyapıyı güçlendiriyoruz. Kolluk kuvvetlerinin oradaki yetkisini artırıyoruz. Aile Mahkemelerine yetki devri veriyoruz. Elektronik kelepçeyle izleme takip sistemini kuruyoruz. Şiddet uygulayan erkek uzaklaştırılma kararı verilmesine rağmen kadına yaklaşıyorsa burada elektronik sistemle, bilimsel bir yaklaşımla, bir çok AB ülkesinin yaptığı gibi teknik bir takip sistemi oluşturacağız. Kadını, canı koruyacak şekilde bütün gücümüzü seferber edeceğiz. Yasal altyapımız hazır. Hızlı bir şekilde, Meclis açılır açılmaz çıkacak ilk yasa budur. Eğer uzaklaştırma geldiyse ve bunu uygulamada verilen karara uymuyorsa gereği yapılacak.”

Bakanlıktan talepler

Haklı Kadın Platformu adına Bakan Şahin’e sunulan dosyada ise şu taleplerde bulunuldu:

Bakanlıkların her birinde kadın-erkek eşitliği izleme komisyonu kurulması ve komisyon çalışmaları için bütçe ayrılması.

Kadınların Meclis ihtisas komisyonlarında eşit temsilinin sağlanması.

Bürokraside yüzde 82 olan erkek yönetici egemenliğinin kadınlar lehine değiştirilmesi ve eşit temsil sağlanması.

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerinin toplumsal cinsiyete duyarlılık temelinde hazırlanması.

Meclis’te, Başkanlık Divanı başta olmak üzere idare amirlikler, araştırma, soruşturma, uluslararası komisyonlar ve dostluk gruplarında kadınların eşit temsilinin sağlanması.

TBMM Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu’nun yeni yasama döneminde etkili çalışmalar gerçekleştirmesi, yasa tasarıları ve teklifleri hakkında STK’larla yakın işbirliği içinde çalışması.

Sistem nasıl işleyecek?

Elektronİk kelepçe, şiddet uygulayan kişiye takılan bir bileklik. Elektronik kelepçede bu kişinin kimlik bilgileri de yer alıyor. Bir küçük cihaz da şiddete uğrayan kadına veriliyor. Şiddet uygulayan kişi, mağdura sistemde tanınan haktan daha fazla (örneğin 200-300 metre) yaklaşırsa polise derhal uyarı gidiyor ve olaya anında müdahale ediliyor. Bilekliğin çıkarılması veya bozulması durumunda da polise aynı şekilde sinyal gidiyor. Bu sistem, 2009’dan beri İspanya’da uygulanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!