Davutoğlu'nun 39 günlük koalisyon arayışı başarıya ulaşamadı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlunun 39 günlük koalisyon arayışı başarıya ulaşamadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2015 08:15

Başbakan Davutoğlu, 9 Temmuz’dan bu yana sürdürdüğü koalisyon arayışlarında başarıya ulaşamadı. Davutoğlu, MHP lideri Bahçeli’yle dünkü görüşmesinden de ‘Hayır’ yanıtı aldı. Bahçeli azınlık ve erken seçim hükümetinin yanı sıra erken seçim kararına da destek vermedi. 39 gündür muhalefet partileriyle görüşen Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la istişare sonrası, “Gerekmesi halinde” görevi iade edeceğini açıkladı. Davutoğlu Bahçelinin kendisine, "Olağanüstü bir toplantı yapılır, Meclis açılırsa erken seçim teklifi gelmesi halinde ‘Katılır ve hayır deriz'" dediğini söyledi.

Haberin Devamı

SEÇİMLERDEN bu yana 70 günden fazla zaman geçmesine rağmen bir hükümet seçeneği ortaya çıkmadı. Bu ortamda Türkiye, dün AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görüşmesinden çıkacak sonuca kilitlendi. Davutoğlu, saat 14.00’teki randevusuna saat 14.21’de geldi. Bahçeli, Başbakan Davutoğlu’nu odasının kapısında karşıladı. Görüşmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da katıldı. Çelik ve Yalçın’ın, CHP ile görüşmeler sürerken koalisyon temaslarına ilişkin görüştükleri iddiası basına yansımıştı.

Davutoğlunun 39 günlük koalisyon arayışı başarıya ulaşamadı


İki lider görüşme öncesi basına birlikte görüntü verirken Bahçeli’nin yanında bulunan çantası dikkat çekti. Görüşme boyunca odaya çay, ayran ve meyve ikramı gönderildi. Görüşme saat 16.47’de sona erdi. Bahçeli, Başbakan’ı kapıya kadar uğurladı. İki lider, görüşme sonunda da tokalaşarak ve gülerek yeniden basına poz verdi. Görüşmenin hemen ardından Bakan Çelik’in, “Olumlu geçti. Başbakanımız birazdan çok önemli ve güzel açıklamalar yapacak” sözleri sosyal medyada olumlu bir hava estirdi. Ancak bu hava Davutoğlu’nun açıklamasıyla dağıldı.

Haberin Devamı

Davutoğlunun 39 günlük koalisyon arayışı başarıya ulaşamadı

Haberin Devamı

Davutoğlu, partisinin genel merkezinde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

DÖRT SEÇENEK KAPALI

“Samimi, dürüst, açık yürekli bir görüşme gerçekleştirdik. Bahçeli, daha önce kamuoyuyla paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirerek, bunlar tek tek ele alındığında AK Parti ile koalisyon imkanını görmediğini ifade etti. Yaklaşımını saygıyla karşıladığımı ifade ettim. Azınlık hükümetine destek, kısa süreli bir erken seçim hükümeti ve bir erken seçim kararının da mümkün olmadığını, bunlar geldiğinde kendilerinin ‘Hayır’ diyeceklerini ifade etti.

MÜZAKERE DIŞI

Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili herhangi bir konuyu, koalisyonun parçası yapmayacağımızı söyledim. Çözüm Süreci bağlamında gündeme getirilen hususlar çerçevesinde, terörle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceğimi ifade ettim. 17-25 Aralık, ki bunları zikredilmiş konular olarak pozisyonumuzu göstermek açısından zikrediyorum. Bunların paralel bir yapılanma çerçevesinde yürütülen darbe teşebbüsleri olduğunu ama şeffaflık konusunda her türlü adımı atacağımızı zikrettim.

Maalesef çok arzu etmemize rağmen gerek Sayın Kılıçdaroğlu ile CHP–AK Parti koalisyonu ve gerek Sayın Bahçeli ile MHP–AK Parti koalisyonunun zemininin olmadığı açıkça ortaya çıkmış bulunmaktadır. Dokuz opsiyonumuz var demiştik. Bugün maalesef Sayın Bahçeli ile kalan dört opsiyon da mümkün olmadı. Şimdi nihayet tabii siyaset bir çözüm bulma sanatı, bir sorunlar yumağından bir netice üretme sanatı. Bu anlamda hiçbir kapıyı kapatmış değiliz. Ancak şu anki tablo itibarıyla koalisyon ihtimalini gerçekleştirebilecek bir yol gözükmüyor. Elimden geleni yapmış olduğum konusunda manen mutmainim.

Haberin Devamı

'KATILIR VE HAYIR DERİZ'

Bizim tarafımızdan bu 4 şart müzakere edilmiş değil. Müzakere sonucunda bir anlaşmazlık söz konusu değil. Bu konulara baktığında Sayın Bahçeli bir müzakere zemini olmadığını ifade etti. Toplantı süresince de açık yürekli bir istişare imkanı bulduk.

Olağanüstü bir toplantı yapılır, Meclis açılırsa erken seçim teklifi gelmesi halinde ‘Katılır ve hayır deriz’ dedi. Bunları bu netlikle tekrar teyiden kendisiyle ayrılırken de konuştuk. Bu konuda da Sayın Bahçeli’yi son derece açık ve samimi gördüm. Bunları zikrettikten sonra iki genel başkan, iki akademisyen, iki devlet adamı olarak kanaatlerimi ayrıca paylaştım. Karşı bir teklif, dolayısıyla, bize gelmiş değil. Biz de bir teklif üzerinden bunlar konuşulmuş değil. Başta pozisyon zaten netleşmişti.”

Haberin Devamı

GEREKİRSE İADE EDECEĞİM

Anayasamızın 116’ncı maddesinde bu durumlarda nasıl yol alınacağı konusunda süreç görünüyor. Zemin yoksa, muhatabım olan genel başkanların kendi karar süreçlerine saygım sonsuz. Yeni adım atmayı gerektirecek bir tablo yok. Cumhurbaşkanımızla istişare edeceğiz, ondan sonra atacağımız adımlarla ilgili değerlendirmelerde bulunacağız. MKYK ile paylaşır paylaşmaz Sayın Cumhurbaşkanımızla istişare edeceğim ve bu istişare çerçevesinde gerekmesi halinde tabii ki görevi iade edeceğim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!