Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlundan önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2015 20:54

ABD’nin New York eyaletinde BM toplantıları çerçevesinde temaslarını sürdüren Başbakan Ahmet Davutoğlu çalışmaları hakkında bilgi vererek bir basın toplantısı düzenledi. İstanbul’da en az gelişmiş ülkeler zirvesi düzenleyeceklerini ifade eden Davutoğlu, yarın Ban ki Moon'un düzenlediği zirve toplantısına katılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Davutoğlu basın toplantısında Türkiye’nin her türlü teröre karşı olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin terörizmin her tipine karşı duruşlu bellidir. Biz ayrım yapmıyoruz. DEAŞ olsun PKK olsun DHKP-C olsun, Türkiye bunlarla çok uzun zamandan beri bunlarla mücadele ediyor. Bu mücadelemizi liderlere anlatacağım” dedi.

"AYLAN’IN FOTOĞRAFINI KİMSE UNUTAMAZ"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, mülteci sorununa ilişkin, “Bu krizin başında mülteci sorunu uluslararası camia tarafından önemli bir sorun olarak görülmedi. Suriye’nin iç sorunu gibi görüldü. Gözümüzü kapatamayacağımız bir kriz artık. Üç yaşındaki Aylan’ın fotoğrafını kimse unutamaz, bu fotoğraf Avrupa’ya gitmeye çalışan mültecilerin fotoğrafıydı ve alam zillerini de çaldırdı” dedi.

Haberin Devamı

Mülteci sorunu konusunda 3 ayaklı bir strateji izlediklerini belirten Davutoğlu, “ 3 ayaklı bir strateji önerdik, Birincisi ‘yeni mülteci akınlarının önüne nasıl geçeriz?’ dedik, bunu durdurmanın en önemli yolu Suriye rejiminin yapmış olduğu baskıları artık durdurmak ve DEAŞ’ı durdurmak. En azından minimize edebilirsek mültecileri Suriye içinde güvenli alanlarda tutabiliriz” dedi. Stratejinin ikinci ayağının mevcut mültecileri nasıl yönetileceğini kaydeden Başbakan Davutoğlu, “İkincisi mevcut mültecileri nasıl yöneteceğiz? Türkiye’de 2 milyon mülteci var. Şu ana kadar bunların yönetimi sadece komşu ülkelerin sırtına kalmıştı. Türkiye olarak 7 milyon ABD doları harcadık” dedi. Üçüncü olarak ise Suriye’de durum düzelirse mültecilerin Suriye’ye nasıl geri döneceğine ilişkin bir plan olduğunu kaydeden Başbakan, “ Bunları meslektaşlarımızla görüşüyoruz. Esad ile ilgili olarak tüm bu insani trajediden sorumlu olan kişi Esad’dır. Kendi halkına karşı varil bombaları kimyasal bombalar kullanmıştır bunlar insanlık suçudur. Esad şu andaki durumun ana sorumlusudur” dedi.

“DEAŞ İLE ESAD ARASINDA TAKTİKSEL BİR İŞBİRLİĞİ VAR”

Esadın var olmasıyla mevcut mülteci sorununun çözülmesinin mümkün olmadığını kaydeden Başbakan Davutoğlu, “DEAŞ ile Esad arasında taktiksel bir işbirliği var” dedi.
İsrail’le ilgili olarak “Mescid-i Aksa ve Harem-i Şerif’teki durumu yakından takip ediyoruz” diyen Davutoğlu, Haremi Şerif-e saldırıların durdurulması gerektiğini ifade ederek, “Türkiye her şeyi yapmaya hazırdır, Mescid-i Aksa Harem-i Şerif’i korumak için.” dedi. İsrail ve Kudüs’ün statüsünün değişmesine karşı olduklarını belirten Başbakan, “Bunun için Türkiye her türlü stratejiye açıktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Davutoğlundan önemli açıklamalar

“FİLİSTİN BAYRAĞI İSRAİL BAYRAĞI İLE EŞİTTİR"

Filistin ile ilgili olarak ise, Türkiye’nin Gazze’deki kalkınma programını desteklemeye devam edeceğini belirten Davutoğlu, “Filistin bayrağı İsrail bayrağı ile eşittir. Eminim bir gün Filistin’in BM’ye tam üyeliği söz konusu olacaktır” dedi.
Libya konusundaki bütün BM girişimlerine katkı yaptıklarını söyleyen Davutoğlu, Libya’yı birleştirmek için Türkiye’nin çalışmakta olduğunu ifade etti.
Basın özgürlüğü ile ilgili olarak gelen soruya yanıt veren Başbakan Davutoğlu, “Türkiye demokratik bir ülkedir, bütün gazeteciler gazetecilik ile ilgili faaliyetlerini yürütebilir bunun sınırı yoktur. Hiçbir sınırlama kısıtlama yoktur ama gazetecilik ile ilgili olmayan bazı faaliyetler, bazı terörist faaliyetlere ortak olunursa bu ayrı bir durumdur. Bugün Türkiye IŞİD, PKK ve DHKP-C terör örgütlerinin saldırılarına hedef olmalıdır. Terörle mücadelede hepimiz bazı temel değerlere uymak durumundayız. Bu terör örgütlerinin propagandasına müsamaha gösteremeyiz. Bu gazetecilik ile ilgili bir faaliyet değildir. Gazetecilik ile ilgili faaliyetler, haber yapmak fotoğraf çekmektir. Şu anda bazı gazeteciler terör kovuşturmasına konu olmuşlardır fakat Türkiye’de mevcut gazetecilik faaliyetleri için hiçbir kısıtlama yoktur.”

Haberin Devamı

“GEÇİŞ SÜRECİ Esad’SIZ BİR SURİYE’YE GEÇİŞ SÜRECİDİR”

NATO konusunda Davutoğlu, Türkiye’nin NATO’da önemli bir güç olduğunu ifade ederek, “Eğer ihtiyaç duyulursa Suriye konusunu NATO’da gündeme getirebiliriz” dedi. Davutoğlu Suriye sınırında güvenli bir bölge oluşturulmasından yana olduklarını belirterek yeni göç dalgalarının bu şekilde önlenebileceğini söyledi. Suriye’nin içinde de bu şekilde mülteciler için güvenli alanlar yaratılmasının uygun olacağını vurgulayan Başbakan, DAEŞ ile Esad rejimi arasında taktik işbirliği olduğunu söyledi. Suriye’nin geleceğinde ne Esad’ın ne DAEŞ’in olması gerektiğini vurgulayan Başbakan, “Rusya dahil olmak üzere herkes işbirliği yaparak, barışa katkı sağlamalı” dedi. PYD’nin Suriye rejimi ile yıllardır koalisyon içinde olduğunu söyleyen Davutoğlu, “DAEŞ 20 Temmuzdaki gibi Türkiye’ye saldırırsa Türkiye bunun cevabını verir” dedi. Türkiye’nin bir tehdit geldiğinde sınırını koruyacağını belirten Başbakan, Esad’ın bütün barış formüllerini kendisinin öldürdüğünü ifade ederek, “Geçiş süreci Esad’sız bir Suriye’ye geçiş sürecidir” dedi. Geçiş sürecinin ancak Suriye halkının bu sürece ikna edilmesiyle gerçekleşeceğini belirten Davutoğlu, Esad’ın iktidarında mültecilerin de topraklarına geri dönmek istemeyeceğinin altını çizdi. Başbakan bu konuda “Esad’ın gidişini sağlayacak olan kontrol edilebilir ve yönetilebilir bir geçiş sürecidir” dedi.

Haberin Devamı

Genel olarak Obama’nın konuşmasını entelektüel ve içerik bakımından doyurucu bulduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, Filistin konusunda ise Obama’dan daha fazla vurgu beklediğini ifade etti. Davutoğlu, “Ortadoğu’da kalıcı bir barış ve istikrar ancak özgür bit Filistin’in varlığıyla olur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!