Davutoğlu ve Aliyev'den ortak basın toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu ve Aliyevden ortak basın toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2014 13:42

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki enerji işbirliklerinin bölge ve dünya ülkeleri için de önemli olduğunu belirterek, yarın başlangıç kısmının temeli atılacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) 21. asrın projesi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Aliyev, göreve geldikten sonra ikinci yurt dışı gezisini Azerbaycan'a yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla, Zagulba Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin üst düzeyde devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Aliyev, "Türkiye ve Azerbaycan asırlardır bir birine destek olan iki kardeş halktır. İki bağımsız devlet gibi biz kendi geleceğimizi birlikte inşa ediyoruz. Bizim siyasi ilişkilerimiz her gün daha da gelişmektedir" dedi.

İki ülke arasında her alanda olduğu gibi ekonomik alanda da önemli gelişmelerin yaşandığını vurgulayan Aliyev, işbirlikleri arasında enerji projelerinin önemli yer tuttuğunu belirtti.

Aliyev, "Bugün ekonomik alanda da işbirliği yaparak, ülkelerimize karşılıklı yatırımlarla bir birimizi güçlenmesinini sağlıyoruz. Azerbaycan'dan Türkiye'ye yapılan yatırımlar yaklaşık 20 milyar dolara ulaştı" ifadelerinu kullandı.

Haberin Devamı


Enerji alanındaki projelerin sadece iki ülke için değil, bölge ve dünya ülkeleri için de önemli olduğunu kaydeden Aliyev, şöyle devam etti:


"Azerbaycan, Şahdeniz ve TANAP'da Türkiye'nin payının artırılmasını kabul ediyor. TANAP, Türkiye-Azerbaycan projesidir. Enerji alanındaki projelerimiz, sadece ülkelerimiz için değil, bölge ve dünya ülkeleri için de öneme sahiptir. Yarın bu projelerden birinin daha temelini atacağız. Bizim için 20 Eylül, tarihi bir gün. 20 yıl bundan önce 20 Eylül'de 20. asrın projesini imzaladık, bugün ise Türkiye ve Azerbaycan'ın büyük rol üstlendiği 21. asrın projesini başlatıyoruz."


Yukarı Karabağa sorunu

Başbakan Davutoğlu ile yaptığı görüşmede Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Yukarı Karabağ sorununun da değerlendirildiğini bildiren Cumhurbaşkanı Aliyev, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki Ermenistan tarafının yapıcı olmayan yaklaşımı nedeniyle bu sorun çözülemiyor. Uluslararası kurumlar tarafından Azerbaycan toprağı olarak kabul edilen bölgeler işgal altındadır. Yukarı Karabağ sorunuyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) aldığı 4 karar var. Dünyanın en önemli kurumlarından olan BMGK kararlarını Ermenistan tarafı yerine yetirmiyor. Topraklarımızın yüzde 20'si işgal altındadır. Bize karşı etnik temizleme siyaseti yürütülmüştür ve 1 milyondan fazla insanımız kendi topraklarından göçmek zorunda kalmıştır. Ne yazık ki arabulucuların çalışmaları hiçbir sonuca ulaşmıyor. Ermenistan tarafı uluslararası hukuku ihlal ediyor. Uluslararası kurumların Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde sorunun çözümüne ilişkin karar ve açıklamaları var ve Yukarı Karabağ sorununun bu kararlar doğrultusunda çözülmesi gerekir. Eminim ki bir gün bu sorun çözülerek Azerbaycan kendi toprak bütünlüğüne kavuşacaktır."

Haberin Devamı

Ermenistan'ın işgalci tutumu nedeniyle bölge ülkeleri arasındaki işbirliği projelerinden tecrit edildiğini ifade eden Aliyev, "Bugün Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan projeleri ve diğer projeler Ermenistan'ın katılımı olmadan yapılmaktadır. Biz kendi kararımızdan vazgeçmeyeceğiz ve bütün gücümüzle Yukarı Karabağ sorunun çözülmesi için çalışacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin her zaman uluslararası hukuka uygun, adaletli bir tutum sergilediğine dikkati çeken Aliyev, Karabağ sorunun çözümünde Azerbaycan'ın yanında olması nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!