Davutoğlu: “Uluslararası camia mültecileri rakam olarak görmekten vazgeçmelidir. Her sayı bir insandır”

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: “Uluslararası camia mültecileri rakam olarak görmekten vazgeçmelidir. Her sayı bir insandır”
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2015 21:25

ABD’nin New York kentinde bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Dünya İnsani Zirvesi’nde Yüksek Düzeyli Etkinlik programında konuştu. Davutoğlu konuşmasında mülteci krizine dikkat çekerek, Türkiye’nin Suriye ve Irak’tan gelen mültecilere ilişkin insani sorumluluk kapsamındaki çabalarını anlattı. Dünyanın bu krize kayıtsız kalmamasını gerektiğini vurgulayan Başbakan, özellikle Aylan Kurdi’nin fotoğrafının dünyada ortak bir duyarlılık yarattığının altını çizdi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, “Şu an savaştan etkilenmiş ve ülkesini terk etmiş milyonlarca insanı ülkemizde misafir ediyoruz” diyerek dünyayı bu konuda sorumluluk almaya çağırdı. “İnsani krizlere müdahale etmek için cesur kararlar alma zamanı gelmiştir.” diyen Başbakan, Türkiye’nin bu konuda elini taşın altına koyduğunu hatırlatarak, “Bizim insani yardım yapımızın güçlendirilmesi gerekiyor. Deneyimlerimizle çıkardığımız derslerle ortak hareketlere katkı vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

BM ve uluslararası toplumun bu konuda sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Başbakan, “Kıtlık susuzluk ve sel gibi doğal afetler ülkelerin alt yapılarına zarar verir. Mülteci krizine gözlerimizi kapayamayız, herkesin sorumluluk alma zamanı gelmiştir.” dedi.

İnsani yardım konusunda başta ülkelerin kayıtsızlığını eleştiren Davutoğlu, “Uluslararası camia mültecileri rakam olarak görmekten vazgeçmelidir. Her sayı bir insandır” ifadelerini kullandı. Davutoğlu bu krizin büyüklüğünün boyutlarına dikkat çekerek, mülteci krizinin II Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük insani kriz olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Demokrasi insan hakları gibi konuların ülkelerin ortak değerleri olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “Demokrasi gibi değerlere sahip çıkmalıyız.” dedi.

Mültecilerin bir zorunluluktan dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirten Başbakan Davutoğlu, BM’nin bu konudaki sorumluluğunu hatırlatarak, “Bu insanlar eğer güvende olsalardı Suriye’den ayrılmazlardı. Suriye’deki çatışmalara son vermek BM’nin görevidir.” dedi.

Türkiye’nin başından beri bu krizin sonlanması için çaba ve mali kaynak sarf ettiğini vurgulayan Başbakan, “Türkiye’deki, kamplarda 60 bin bebek dünyaya geldi. Türkiye’de kamplar dışında 2 milyona yakın Suriyeli yaşıyor. “ dedi.

“Türkiye’nin mülteciler için harcadığı kaynak hızla 8 milyar dolara yaklaşıyor. Uluslararası camianın katkıda bulunmaması bizi yeni strateji üretmeye yönlendirmiştir.” ifadelerini kullanan Davutoğlu, “BM içinde krizlere fon oluşturma çok azdır ve vaktinde yapılmamaktadır.” dedi.

Haberin Devamı

Son olarak bu tür krizlerin her ülkenin başına gelebileceğini hatırlatan Başbakan Davutoğlu, “Sığınmacılar için ülkeler arasında etkin koordinasyon olmalı.” diyerek ülkeleri göreve çağırdı ve İstanbul’da yapılacak olan zirveye ulusları davet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!