Davutoğlu: Suriye'de Alevi ve Kürt devleti kurulması mümkün değil

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: Suriyede Alevi ve Kürt devleti kurulması mümkün değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2013 15:38

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye içinde mini bir Alevi ve mini bir Kürt devleti kurulması mümkün mü? Bence hayır. Lazkiye, Banyas ve Tartus kesiminde Alevi toplumu daha fazla, yüzde 60-70 oranında ama barış içinde birlikte yaşıyorlar. Eğer dışardan (provokasyon) olmazsa böyle bir gelecek (ayrı devlet ihtimali) görmüyorum" dedi.

Haberin Devamı

İsviçre'nin Davos kentinde devam eden Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısına katılan Davutoğlu, "Suriye'nin Geleceğinin Şekillenmesi" oturumunda konuştu.

Davutoğlu, "başkentlerinde oturup zor durumdaki Suriye halkı ve hatta sığınmacılar için kılını kıpırdatmayanlar"ın Türkiye'yi ve yardımda bulunan diğer ülkeleri eleştirmelerine tepki gösterdi.

Ahmet Davutoğlu, bazı ülkelerin ya da çevrelerin Suriye'nin geleceğiyle ilgili Esad rejimiyle kapalı kapılar ardında müzakereler yürüttüğü iddialarının sorulması üzerine Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahtar El-İbrahimi'nin bazı girişimlerde bulunduğunu fakat bunların sonuçsuz kaldığını hatırlattı.

Davutoğlu, "Ankara bir süre, geçiş dönemi için Esad'ın iktidarına rıza gösterir mi?" sorusuna "Buna Ankara, Washington ya da Londra karar vermeyecek. Suriye halkı karar verecek. Suriye halkını buradan selamlıyorum. Bir millet kendilerini iki yıldır tanklarla, uçaklarla bombalayan ve şimdi kendilerine Scud füzeleriyle saldıran düzenli bir orduya karşı direniyor" cevabını verdi.

Haberin Devamı

"KADERİ KATİLİN ELİNE BIRAKILAMAZ"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "İşlenen bu kadar suçlardan sonra bir milletin kaderi, onların katilinin eline bırakılırsa büyük hata olur. Radovan Karadziç ya da Slobodan Milesoviç bu kadar katliamdan sonra Bosna Hersek'i yönetmek isterse kabul mu edeceğiz?" diye sordu.

Davutoğlu, "Suriye halkına güveniyorum. İyi eğitimli ve medeni bir toplum. Herhangi bir provokasyon olmazsa, kendi hallerine bırakılırsa Suriye halkı en modern, en barışçıl ve en kapsayıcı siyasi sistemlerden birini kuracaktır" dedi.

Suriye halkının tüm etnik ve dini gruplarıyla yüz yıllardır aynı şehirlerde barış içinde birlikte yaşamasına dikkat çeken Davutoğlu, Esad rejimini mezhepsel çatışma çıkararak şiddeti meşrulaştırmaya çalışmakla eleştirdi.

Davutoğlu, "Suriye içinde mini bir Alevi ve mini bir Kürt devleti kurulması mümkün mü? Bence hayır. Lazkiye, Banyas ve Tartus kesiminde Alevi toplumu daha fazla, yüzde 60-70 oranında ama barış içinde birlikte yaşıyorlar. Eğer dışardan (provokasyon) olmazsa böyle bir gelecek (ayrı devlet ihtimali) görmüyorum" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı, "Türkiye olarak tüm Suriyelilere aynı mesafedeyiz. Bir Suriyeli gördüğümüzde etnik ya da mezhepsel kökeni ne olursa olsun sadece Suriyeli kardeşlerimizi görüyoruz" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, panelin moderatörlüğünü yapan El-Arabiya muhabiri Rima Maktabi'nin Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere silah sağlayıp sağlamadığı yönündeki sorularına, "Türk halkı Suriyeli sığınmacılara en iyi imkanları sunmak için yardım yaptı ve yapıyor" karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!