Davutoğlu: Büyükelçiliğimiz kriz masası oluşturdu

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: Büyükelçiliğimiz kriz masası oluşturdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 15:51

Başbakan Ahmet Davutoğlu gündemdeki gelişmelere ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Ankara’da cuma namazı çıkışında uğradığı Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi çıkışında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Davutoğlu, Mali’deki rehine eylemine ilişkin konuştu.

7 Türk vatandaşından 5’inin kurtarıldığını ve diğer 2 Türk vatandaşıyla iletişimin devam ettiğini belirten Davutoğlu, "Biraz önce Dışişleri Bakanımız ile de görüştük. Büyükelçiliğimiz hemen orada kriz masası oluşturdu. Doğru. 7 vatandaşımız vardı. 5’i şu an itibariyle kurtarıldı. Diğer 2 vatandaşımızla da iletişimimiz var. Sağlıkları sıhhatleri iyi, o bakımdan bir sıkıntı yok. İnşallah onların da kurtarılması için yoğun bir çaba içindeyiz. 7 vatandaşımızın 5’i salimen kurtarıldı. Diğer 2’sini de inşallah önümüzdeki süre içerisinde kurtarma çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

"4 GÜN, 5 GÜN, BİR HAFTA SÜRENLER DE OLUR"

Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, hükümet kurma sürecine ilişkin takvimin belirlenip belirlenmediği sorusu için "1 Kasım seçimleri büyük bir olgunlukla gerçekleşti. Şimdi de normal, doğal süreç işliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız yemin törenine müteakip beni görevlendirdi. Geçmişte de bu görevlendirmeler sonrasında değişik günler içinde 4 gün, 5 gün, bir hafta sürenler de olur. Meclis Başkanlığı seçimini yapacağız" diye yanıt verdi.

"CUMHURBAŞKANIMIZLA ARAMDA HER ZAMAN ÇOK SAĞLIKLI İLETİŞİM OLMUŞTUR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümet kurma sürecine yönelik aralarında bir kriz olduğu yönünde basına yansıyan iddialar sorulan Davutoğlu, "Kriz meselesine gelince bizim basınımız kriz çıkarmak ve bakan çıkarmak konusunda bayağı mahir. Benim bilmediğim krizleri, benim bilmediğim bakan isimlerini de ortaya atabiliyorlar. Her türlü yorum bu anlamda yapılabilir ama cumhurbaşkanlığıyla başbakanlık makamı arasında her zaman, Sayın Cumhurbaşkanımızla benim aramda her zaman çok sağlıklı bir iletişim olmuştur. Cumhurbaşkanımızın İstanbul’da programları vardı. Ben de Ankara’da MYK toplantısını gerçekleştirdim. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Ankara’ya intikal ettiğinde oturup her zaman olduğu gibi Bakanlar Kurulu’nu en kısa sürede açıklayacağız. Gazeteleri okuduğumda, bazı haberleri dinlediğimde ben de hayret ediyorum. Ne kadar çabuk bakanlar tayin edilirmiş ve ne çabuk kriz çıkarılırmış. İnşallah en kısa zamanda Bakanlar Kurulu’nu açıklarız" ifadelerini kullandı.

"RUSYA BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞIMIZA ÇAĞRILDI"

Suriye’nin Bayırbucak Türkmenleri bölgesine Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a bağlı birliklerin karadan, Rusya’nın ise havadan ve denizden düzenlediği saldırılar hakkındaki görüşü sorulan Davutoğlu, "Dün gece boyu bizzat bu meseleyle ilgilendim. Son günlerde özellikle Bayırbucak bölgesinde Suriye halkına genelde ama özelde de Türkmen kardeşlerimize dönük olarak çok yoğun bir saldırı söz konusu. Dün bütün gece boyunca askeri, istihbari ve diplomatik birimlerimizle değerlendirmeler yaptık. Bu saldırı dahi Suriye rejiminin ne kadar kanlı ve barbar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sivillere dönük bir saldırıdır. Rus uçaklarının katıldığı bilgisi de söz konusu. Dün gece vakti itibariyle Dışişleri Bakanımıza Rus Büyükelçisinin bakanlığa çağrılarak bu konuda bilgilendirme için gerekli girişimlerde bulunulması talimatı verdim. Gece Rusya Büyükelçisi de bu anlamda bakanlığımıza çağrıldı" şeklinde konuştu.

"SINIR BOYLARIMIZDA YENİ MÜLTECİ DALGASI OLUŞTURACAK SALDIRILARA KARŞIYIZ"

Bölgede 40 Türkmen’in yaralı olduğunu belirten Davutoğlu, meseleyi takip ettiklerini vurgulayarak "Eğer Rus hava kuvvetleri veya Rusya’da askeri bir mevcudiyet DEAŞ’a karşı mücadele edecekse bunu DEAŞ’a karşı yapmalıdır. Ama Türkiye’nin sınır boylarında sivil halka karşı katliam mahiyetinde ve misket bombaları atacak şekilde eğer sivil halk Türkiye’ye yöneltilir ve yeni bir mülteci akını ortaya çıkarsa bundan katkıda bulunan herkes sorumludur. Suriye rejimine bir kez daha uyarılarda bulunuyoruz. Sınırımızın yakınlarında sivillere dönük yapılan saldırıların hepsine anında gerekli girişimlerle tepkimizi ortaya koyduk. Biraz önce de Bayırbucak bölgesinden doktorlarla da bizzat görüştüm. Orada sahra hastaneleri var. Şu anda 40 Türkmen yaralı mevcut. Köy köy meselenin takibindeyiz. Rusya tarafı da bu anlamda Türkiye’nin hassasiyeti olan bölgelerin bildirilmesi konusunda da bir görüşme oldu. Sivil halka karşı yapılan her türlü saldırıya karşıyız. Sınır boylarımızda yeni mülteci dalgası oluşturacak saldırılara zaten karşıyız. Bayırbucak Türkmenleri asırlarca orada yaşamış kardeşlerimizdir. Onlara dönük bu barbarca saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyoruz. Bu konuda da herkesi duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Teröre karşı mücadele veriyoruz iddiasıyla oradaki Türkmen, Arap, Kürt kardeşlerimize dönük yapılan katliamları da kimse meşru kılamaz" açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!