Davos'ta maske yasağı

Güncelleme Tarihi:

Davosta maske yasağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2002 01:49

New York'ta perşembe günü başlayacak olan Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde maskeli gösteri yapmaya kalkan küreselleşme karşıtları kendilerini kodeste bulacak. 1845'ten kalma bir yasa ikiden fazla maskelinin birlikte yürümesini yasaklıyor.

Perşembe günü New York'ta başlayacak Davos görüşmeleri paralelinde eylem yapmaya kalkan göstericilere 1845 yılından kalma bir yasa uygulanacak. İkiden fazla kişinin maskeli gösteri yapmasını yasaklayan yasa uyarınca, toplu yürüyüş yapmaya kalkan maskeli protestocular anında yakalanıp götürülecekler.

Her yıl İsviçre'nin Davos kentinde yapılan zirve bu yıl dayanışma için New York'taki Waldorf-Astoria Oteli'nde yapılıyor. Devlet ve özel sektör temsilcilerini buluşturacak zirve dolayısıyla New York'a akacak binlerce anarşistin de gösteri yapması bekleniyor. New York Emniyet Müdürü Joe Esposito, ‘‘Üç ya da daha fazla maskeli gösterici yan yana gelip yürümeye kalktıklarında tutuklanacaklar’’ dedi.

Daha önceki zirvelerde düzenledikleri eylemlerle adlarını duyuran küreselleşme karşıtı göstericilere karşı 4 bin polis seferber edilecek. Eylemler çerçevesinde yürüyüşler, sokak tiyatroları düzenleniyor. Çoğu gösterici eylemlere maske ya da kağıttan yapılmış kukla giysileriyle katılıyor. Anti-Kapitalist Yaklaşımı'ndan David Graeber, ‘‘Bu durumda binlerce kişiyi tutuklamaları gerekecek. Bu hiç de iyi olmayacak’’ dedi.

New York Polisi'nden bir kaynak ise tutukluların alıkonulma problemi olmadığını, 1000 kişiyi tutuklayabilecek kapasiteye sahip olduklarını belirtti. Gözaltına alınan kişiler, kimliklerini açıklamıyor. Böyle olunca da polis, alı konulacak yer darlığı çekildiğinden göstericileri salı veriyor. Ancak polis, bu defa göstericilerin tuzağına düşmeyeceğini belirtiyor. Bir kaynak, ‘‘Kimlikleri tesbit edilene kadar onları alıkoyacağız’’ dedi.


Yasa, çiftçileri korumak için çıkarılmıştı


ABD'de eski dönemlerden kalma bir sürü tuhaf yasa hala yürürlükte. 1845 tarihli bu yasa protestocuların maske takmasını engelliyor. Yasa çıktığında amaç, toprak sahiplerini kızgın çiftçilere karşı korumaktı. Ancak daha sonra bu yasa kukuleta takan ırkçı Ku Klux Klan'a (KKK) karşı uygulandı. New York'un dışında 18 eyallette de maskeli gösteri yasak. Bu yasakların çoğunlukla 20'inci yüzyılın başında KKK'ya karşı alındığı bildiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!