Davos'ta hedef Obama'nın bankacılık planı

Güncelleme Tarihi:

Davosta hedef Obamanın bankacılık planı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 14:13

İsviçre'nin Davos kentinde yarın başlayacak olan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantılarına bu sene, ABD’li bankacıların şikayetleri damga vuracak.

Haberin Devamı

DAVOS'A GÄ°DECEK DÃœNYANIN EN ZENGÄ°NLERÄ°

 

ABD Başkanı Barack Obama’nın geçtiğimiz hafta içinde bankacılık sistemiyle ilgili açıkladığı yeni düzenlemeler bankacıların büyük tepkisini çekti. Şimdi küresel paraya yön verenler bu tepkilerini Davos’a taşıyor.

 

Financial Times'ta (FT) yayımlanan bir analizde, bankacıların yeni düzenlemelere karşı lobi yapmak için kolları sıvadıklarına dikkat çekildi. Obama'nın getirdiği yeni düzenlemeler bankacılık sektörünü riskli işlemlerden uzak tutmayı amaçlarken, büyüklüklerine de sınırlamalar getiriyor.

 

Bankacılar, büyük finansal kurumların daha küçük birimlere ayrılması planına karşı çıkarken, 'batmayacak kadar büyük' kuruluşlarla ilgili çözüm çabalarında işbirliğinin artırılmasını istiyor.

 

DOZUNU KAÇIRMAYACAKLAR Â

FT, bankacıların lobi yaparken dozu fazla kaçırmayacağına da iÅŸaret ederken bunun arkasında Obama'nın geçen hafta 'savaÅŸmak istiyorlarsa savaÅŸmaya hazırım'Âsözündeki sert tonun etkisine vurgu yaptı.

 

Obama detaylarını bu hafta açıklayacağın söylediği planında, bankaların riskli işlemlerinin önüne geçmek için kısıtlamalar getireceğini söylemişti. Uzmanlar, ABD başkanının bu kısıtlamalarla, bankaları devlet garantisi altında mevduat toplama ile kendi riskli işlemlerini yürütmek arasında seçim yapmaya zorladığı yorumunu yapmıştı.

 

Obama'nın bu hamlesi politik tarafta ise, Massachusetts'te geçen hafta alınan seçim yenilgisinden sonra halka daha yakın görünmek için yeni bir hamle olarak da yorumlanmıştı.

 

SÄ°YASÄ°LERDEN DESTEK  Â

Her ne kadar ABD BaÅŸkanı kararlı görünse de bankacıların itirazlarına destek veren siyasiler de var. Ä°ngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling, Pazar günü Sunday Times'ta yer alan açıklamasında, yeni düzenlemelere sıcak bakmadığının sinyallerini verdi. Â

 

"Kurumları parçalara bölebilir ve bunları farklı yasal birimler haline getirebilirsiniz ancak asıl konu bu deÄŸil" diyen Darling, esas meselenin bunların aralarındaki finansal iÅŸlemlere dayalı baÄŸlantılar olduÄŸunu söyledi.Â

 

DiÄŸer yandan Obama'nın planının Wall Street için iyi bir hamle olduÄŸunu düşünenler de bulunuyor. Ãœnlü spekülatör George Soros, bu ÅŸekilde düşünenler arasında yer alırken yaptığı açıklamada, planın ABD'deki büyük bankaları yeniden yapılandıracağını söyledi. Soros, "EÄŸer yasa çıkarsa, bu, bildiÄŸimiz anlamdaki Goldman Sachs'ın sonu anlamına da gelecek" dedi. Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!