Davası sürüyor ama o yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Davası sürüyor ama o yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2007 00:00

SSK’ya fahiş fiyatla ilaç alınmasıyla ilgili davada yargılanan, 2 aydan fazla süre de tutuklu kalan kurum daire başkanlarından Hülya Özdemir, terfi etti. Özdemir, devletin 10 milyar doları bulan ilaç ödemelerine karar verecek kritik öneme sahip üst komisyonda üye, alt komisyonda da başkan oldu. Özdemir’in davası ise, halen Ağır Ceza’da devam ediyor.

KAMUOYUNDA ’Roche davası’ olarak bilinen, SSK’ya fahiş fiyatla ilaç alınmasıyla ilgili davada yargılanan ve 2 ayı aşkın süre de tutuklu kalan SSK Daire Başkanı Hülya Özdemir, milyarlarca dolarlık ilaç ödemelerinde karar verecek komisyonun başkanlığına getirildi. Devredilen SSK’da halen daire başkanlığını yürüten Özdemir, yeni göreviyle ilgili sorulara, "Komisyondaki tek yargılanan üye ben değilim. Çalışma ahlakım ve liyakatım nedeniyle bu göreve getirildim" dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı bünyesinde, Türkiye çapındaki milyarlarca dolarlık ilaç ödemelerinde son derece kritik görev yapacak iki komisyon oluşturuldu. Alt Komisyonun başkanlığına getirilen Özdemir, üst komisyonda da üye olarak görev yapacak.

EN BÜYÜK ALICI DEVLET Türk ilaç piyasası, 2006 yılında dolar bazında yaklaşık yüzde 10 büyüyerek, tüketici fiyatlarıyla 9.9 milyar dolarlık hacme ulaştı. Bu piyasanın en büyük alıcısı ise, yüzde 80 pazar payı ile devlet. Özdemir’in başkanı olduğu ’Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu’ ile üyesi olduğu ’Ödeme Komisyonu’, tek çatı altında toplanan sigorta şirketleri ve sosyal güvenlik kapsamındakilerin kullanacağı ilaçların hangilerinin ücretinin karşılanacağına, hangilerinin hastalardan katılım payı alınmasından muaf tutulacağına karar verecek. Komisyonlarda, SGK’nin yanı sıra Sağlık Bakanlığı, devredilen SSK, Maliye Bakanlığı temsilcileri, sektörden sendika temsilcileri ve bilim adamları da görev yapacak.

GÖREVİ HAK EDİYORUM Komisyondaki görevler için kendisinin talip olmadığını kaydeden Özdemir, kurum başkanının tasarrufu ile atandığını anımsattı. İsmi açıklandıktan sonra bu göreve getirildiğini öğrendiğini kaydeden Özdemir, şunları söyledi: "Aday olup ’Bu görevi yapmak istiyorum’ demedim. Kişinin kendi iradesi yok. Kurum başkanı, daire başkanları arasından seçiyor. Kurum başkanı, tercihini gözlem ve liyakatla seçiyor. Komisyonda tek yargılanan kişi ben değilim. Üst komisyonda benim gibi yargılanan birkaç isim daha var. İnsanlar zaman zaman yanlış yorumlarla birtakım şekilde hırpalanıyorlar. Türk yargısı doğruyu tespit edecek. Çalışma ahlákım, liyakatım nedeniyle bu göreve getirildim. Bir insanın suçlu olduğu ispatlanana kadar suçsuzdur. 22 yıldır devletin çeşitli kademelerinde görev yaptım. Yöneticilerimde bıraktığım intiba, kuruma kattığım verim oranında bu görevi hak ediyorum. Ekmeğini yediğim kuruma karşı görevimi yerine getirmek zorundayım." Hülya Özdemir’in davası, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hálá sürüyor. Savcının henüz esas hakkındaki görüşünü bildirmediği davaya, 28 Aralık’ta devam edilecek.

Neyle suçlanıyor?

İSTANBUL Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede, SSK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanı Hülya Özdemir ve eski SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Canpolat’ın, ’çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, görevi kötüye kullanmak ve ihaleye fesat karıştırmak’ suçlarından, 4 yıl 4 ay ile 10 yıl 9’ar ay arasında ağır hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!