Datça Öğretmenevi'nde yıkım başladı

Güncelleme Tarihi:

Datça Öğretmenevinde yıkım başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2013 14:41

MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, 2004 yılında meydana gelen deprem fırtınasından sonra hasar gördüğü tespit edilip 'Yıkılabilir’ raporu verilen Öğretmenevi’nin yıkımına başlandı. Böylece turizm cennetinin en güzel yerindeki adeta kalbindeki hançer de sökülmüş oldu.

Haberin Devamı

İl Özel İdaresi’ne ait olan İskele Mahallesi, Kumluk Plajı’na sıfır, 100 oda, 200 yataklı, bodrum dahil 5 katlı bina, Öğretmenevi olarak kullanılmak üzere 1989 yılında 49 yıllığına Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edildi. 4 yıllık çalışmanın arından Öğretmenevi hizmete açıldı. 2004 yılında birbiri ardına meydana gelen ve en büyüğü 5.6 büyüklüğündeki deprem fırtınasının ardından Pamukkale Üniversitesi’nden gelen bir heyet tarafından yapılan incelemede, Öğretmenevi’nin güvensiz ve yeni bir depremde ağır hasar ve yıkılma riski bulunduğu belirtildi. İki yıl daha kullanıldıktan sonra binanın tahsis işlemleri iptal edilip, yeniden İl Özel İdaresi’ne devredildi. Bina, 2009 yılında ise boşaltıldı.

YIKIMDAN KARELER

Muğla İl Genel Meclisi, bir süre önce 4 yıldır atıl durumda bulunan binanın yıkımına karar verdi. Kararın ardından Datça Belediyesi ile yapılan protokol çerçevesinde, yıkım çalışmaları bugün resmen başlatıldı.

Haberin Devamı

Yıkım çalışmalarını başlatmak üzere Datça’ya gelen Muğla İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Dursun Kaplan, partisinin Datça İl Genel Meclis üyeleri Gürsel Uçar ve Ali Rana Kaya ile birlikte, basın mensuplarına yıkım süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Datça Öğretmenevi’nin, fiziki koşulları ve yapısının Datça mimarisine uyum sağlamadığına işaret eden Kaplan, "Datça bölgesi Özel Çevre Koruma Kurulu’nun koruması altında ve burada 3 kattan fazla bina yapılmasına izin verilmiyor. Oysa burada devasa bir bina var ve bu binanın ortadan kaldırılması gerekiyordu" dedi.

Binanın yıkılma riski bulunduğunu da sözlerine ekleyen Kaplan, "Devlet bu yatırımı yapmış, yatırımını denetleyememiş. Çürük yapmış. Çürük olması nedeniyle tehlike arz etmiş ve o nedenle de yıkılması gerekiyordu. Biz CHP olarak, İl Genel Meclisi’nde Muğla’da iktidarda olduğumuz için bu hassasiyete önem verdik. Datça’ya heyet göndererek incelemelerde bulunduk. Yapılan inceleme sonucu binanın çürük olduğuna karar verildi. Ve binanın yıkılması gerektiği kararlaştırıldı" diye konuştu.

Bundan sonraki süreçte Datça halkının görüş ve istekleri doğrultusunda ne yapılacağına karar verileceğini ifade eden Kaplan, "Biz görevimizi yaptığımıza inanıyorum. Datça’ya önemli bir hizmette bulunduk. Umarız bu çalışma herkese örnek olur" dedi.

Haberin Devamı

CHP Datça İl Genel Meclis üyesi Gürsel Uçar ise konuşmasında, Datça’daki duyarlı insanların burada artık devasa bina istemediğine işaret ederek, "Buranın günübirlik bir alan olarak kullanılması isteniyor. Yeşil alan içerisinde, günübirlik bir alan olarak Datça halkına hizmet vermelidir. 7’sinden 70’ine, fakirinden zenginine herkesin buluşabileceği, oturabileceği bir alan yaratmak istiyoruz. Bugün yıkımını başlattığımız bu yerin Datça’ya yakışır bir biçimde hizmet vermesini umut ediyorum" dedi.

Datça Belediyesi adına yıkım çalışmaları üstlenen Beydam İnşaat firması yetkilisi Mehmet Yılmaz, yıkım çalışmalarının Mayıs ayı sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!