Dario Moreno Sokağı’nda Enrico Macias rüzgarı…

Güncelleme Tarihi:

Dario Moreno Sokağı’nda Enrico Macias rüzgarı…
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 12:36

Konak Belediyesi tarafından düzenlemesi yapılarak yeni bir çehreye kavuşturulan tarihi Asansör semtindeki Dario Moreno Sokağı, anılardan uzun süre silinmeyecek bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

       Dario Moreno Ödül törenine katılmak için İzmir’e gelen dünyaca ünlü Cezayir kökenli, Fransız müzisyen Enrico Macias, düzenlenen törende dilerden düşmeyen şarkısı Le Violon de mon Pere adlı şarkıyı Omnitone grubuyla birlikte tarihi Asansör binasının önünde seslendirdi. Aynı şarkıyı Nilüfer de Türkçe yorumuyla “Hey Gidi Günler” adıyla seslendirmişti. Macias şarkıyı okurken törene katılanlar da sanatçıya eşlik etti.

 

      Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan,Türkiye’yi yıllar önce dünya çapında tanıtan Daroi Moreno adına verilen ödülü almak için İzmir’deki törene katılan ünlü sanatçıya “hemşehrilik simgesi anlamında” kentin altın anahtarını ve bir de kahve takımı armağan etti. Ege Kültür Platformu Başkanı Sancar Maruflu da ünlü sanatçıya Dario Moreno ödülünü verdi ve, “ İki Akdeniz çocuğu bugün burada birleşiyor. Bu sokakta ikisinin heykeli var. Akdeniz’in sevgi ve hoşgörü merkezi olduğunu gösteriyor. Dünya barışına katkıda bulunduğu için Konak Belediyesi’nibu anlamda da kutluyorum “dedi.

 

      Açılışı gerçekleştirilen Dario Moreno Sokağı’nın girişine heykeltıraş Tülay Çelikel tarafından yapılan Dario Moreno ve Enrico Macias’ın büstleri karşılıklı olarak yerleştirildi. Sokağa girişte büstünü ilgiyle izleyen ve yanına gidip fotoğraf da çektiren Macias, Dario Moreno Sokağı’nda nostaljik olarak satışı yapılan pamuk helvadan yedi, macunun tadına baktı. Törene, Macias ile birlikte ünlü modacı Neslihan Yargıcı ve uluslararası müzik ve moda organizatörü olan Erkan Özerman da katıldı.

 

       Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, son günlerde İzmir’e yönelik faşist suçlaması kampanyalarına sevgi, barış ve hoşgörü kentinde gerçekleştirilen buluşmayla en güzel yanıtın verildiğini belirtti. Gençliğinde uzun yıllarının Macias’ın şarkılarını dinleyerek geçtiğini hatırlatan Tartan şöyle konuştu:

       “Onun şarkılarında hep bir özlem, tutku, sevgi ve barış yaşadık. Uzun yıllar boyunca bu heyecanı içimizde hissettik. 50’nci yılında Türkiye’nin tanıtımına, Türkiye sevdasına katkılarından dolayı Konak Belediyesi olarak Konak Kültür Sanat jürisinin saptadığı bir onur ödülünü de veriyoruz. Harika bir sokak oldu. Bir cennet köşesi yaratıldı. Bu sokağa herkes sahip çıksın. Buradaki sevgi barış ve hoşgörü örneğinin bütün Türkiye’ye yayılmasını istiyorum. Hep birlikte bu kente sahip çıkacağız ki, geleceğimiz çok daha aydınlık; çok daha güzel olsun. Sadece Dario Moreno değil, Enrico Macias değil, bu kentle özdeşleşen en önemli insan ulu önder Atatürk. Atatürk’ün İzmir’i diyoruz. O da uzaklardan İzmir’den sevgi barış ve dostluk mesajları görsün.

 

        Dario Morena özel ödülünü almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten ünlü sanatçı Erico Masias yaptı konuşmada şunları söyledi:

     Ben meslek hayatıma Dario Moreno ile başladım. Çok genç bir çocuktum. O beni elimden tutup Fransa’da meşhur olmama sebep oldu. İkimizin de müşterek bir tarafı var. Biz İspanya Kraliçesi tarafından reddedilen bir toplumduk. Osmanlı İmparatorluğu bizi kabul etti. Biz Osmanlıyız, sizleriz ve sizin halkınızız. Bugün burada gördüğüm güzellik, dünyanın çok az yerinde vardır. Hem Müslümanlar, hem Hristiyanlar, hem de museviler yan yana gelmişler. Bu İzmir’in muhteşem ve en büyük olduğunu gösterir. Halk benim için çok önemlidir. Sizin gibi muhteşem insanlar, tanrıdan sonra benim için en önemli varlıklardır.

     Müzik ve moda organizatörü Erkan Özerman da konuşmasında “Dario Moreno, güleç yüzlü, dünyanın en güzel insanları benim doğduğum şehirde derdi. Beni ilk kez İzmir’e Dario Moreno getirdi. Öyle bir vasiyetetti ki, bu vasiyete bütün imkanlarımla sarıldım. İzmir’in ne kadar önemli olduğunu son zamanlarda yanlış olaylardan bahsettiniz. Yanlış İzmir’de olmaz. İzmir’e yanlış yapan da bunu çok kötü öder” diye konuştu

 

     

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!