Dario Fo İtalya'yı ikiye böldü

Güncelleme Tarihi:

Dario Fo İtalyayı ikiye böldü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ödül smokini Ferre’den

Dario Fo'nun ödül töreninde giyeceği smokini ünlü modacı Gianfranco Ferre'ye hazırlatması büyük bir çelişki olarak nitelendiriliyor.

BU yıl bütün tanminleri altüst ederek Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen İtalyan güldürü oyuncusu ve yazarı Dario Fo'nun başarısı Çizme'de en çok tartışılan konuların başında geliyor.

Ortaçağ soylularının iktidarını eleştiren ve ezilenleri koruyan yapısını gerek yazılarında, gerek oyunlarında sahnede sergilemekle 1 milyon dolarlık ödüle ulaşan Dario Fo'nun geçmişteki eylemleri yargılanıyor.

Geçmişte azılı bir komünist olarak terör eylemlerine ve teröristlere destekte olması, bu arada Katolik Kilisesi dolayısıyla Vatikan'ı küçük düşürecek yazılar yazıp, dinle alay etmesi de yeniden gündeme getirildi.

Dahi mi, şarlatan mı?

Francea Rame ile birlikte üye oldukları Komünist Partisi'ni de küstürerek dikkatleri çeken Dario Fo'nun Burjuva Güldürüleri adlı paket eserlerinde Büyük Melekler Langırt Oynamaz, Yedinci Emir: Daha Az Çal gibi eserlerle aşırı sol ile kiliseyi karşı karşıya getirmiş ve bu yüzden İtalyan Radyo Televizyon Kurumu RAİ'den kovulmuştu. Sert çıkışları nedeniyle çeşitli hapis cezaları alan Fo, Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı emperyalist suçlamalarıyla zaman zaman ülkesini zor durumda bırakmış ve ABD'de istenmeyen adam ilan edilmişti.

Nobel Ödülü'nü ceazevindeki terör suçlularının özgürlüğü için harcayacağını söylemesi de devletçe bir gaf olarak kabul edilirken bir kesim Dario Fo'nun bir dahi olduğunu savunmakta.

Vatikan'ın basın organı L'Osservatore Romano ise Nobel Ödülü'nün Dario Fo'ya verilmesinin tarihi bir hata olduğunu, ateist yazarın dini ayaklar altına alıp manevi günah işlediğini öne sürerek kendisini boykot edeceklerini yineledi.

İtalyan Yazarlar Birliği, Dario Fo ile ilgili karşıt görüşlü üyelerin bulunduğunu itiraf ederek Fo'nun devlet ile ilgili acımasız eleştirilerinin bir kışkırtmaya yol açabileceği yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!