Danıştay, Avcılar’daki konutlar için bilirkişi incelemesi istedi

Güncelleme Tarihi:

Danıştay, Avcılar’daki konutlar için bilirkişi incelemesi istedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2006 13:08

Danıştay, heyelanın görüldüğü, İstanbul Avcılar’daki Ambarlı Mahallesi’nde toprak kayması konusunda bilirkişi oluşturularak, bölgenin durumu için kapsamlı rapor hazırlanmasını istedi. Bölgede yarısı kayan yolu ıslah çalışması yapılmazken, belediyenin ‘geçici’ önlemi kazaya neden oldu.

Haberin Devamı

Avcılar Afetzedeleri Koruma Derneği Başkanı Cemal Kaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki heyelana maruz kalan ruhsatlı binaları yıkmaya çalışırken hasarlı olanların dışındaki sağlam binaların kurtarılması için önlem alınması gerektiğini söyledi. Kaya, Belediye yöneticilerin ihmali sonucu, toprak kaymaları nedeniyle bazı binalarda hasar olduğu halde önlem alınmadığını savundu. Kaya, Marmara Denizi’ne cepheli 150 dönüm alanda 56 binada 438 bağımsız daire ve işyeri bulunduğunu, bölgede gecekondu olmadığını belirterek, şöyle dedi:

“Kamulaştırma yapılmadan ‘afete maruz bölge’ ilan edildiğinden tapularımıza ‘satılamaz’ şerhini düşürüldü. Buradaki arazinin toplamı 250 dönümü buluyor. Bölgenin 1 kilometre deniz cephesi bulunmaktadır. Şimdi 438 daireden (325 hak sahibi) oluşan 57 binayı yıkarak, bizi kent dışındaki yerlerde iskan etmek istiyorlar.”

Haberin Devamı

Bölgenin tahliyesinin durdurulması ve gerekli önlemlerin alınması için Danıştay’a açtıkları davanın sonuçlanma aşamasına geldiğini hatırlatan dernek başkanı Kaya, vergilerini ödedikleri halde belediyenin geçmişte yeşil alanların yok edilmesine göz yumduğunu, Marmara Depremi’nde yerinden oynayan kanalizasyon şebekesindeki suyun toprağın altına akmasının sonucu son dönemde heyelan ve toprak kaymalarının arttığını söyledi. Avcılar Afetzedeleri Koruma Derneği Başkanı Cemal Kaya, “Sunduğumuz raporlar üzerine Danıştay bölgede kapsamlı bilirkişi incelemesine karar verdi. Dava sonunda haklı olduğumuz görülecek. Biz kaçak konut yapmadık. Ortada idarenin ihmali var. Önlem alınarak evlerimizin kurtarılmasını istiyoruz” dedi.

SON ANDA KURTULDU

Toprak dolgunun bulunduğu Badem Sokak’ta tekniğine uygun yapılmadığı ve yağmur suyu şebekesi bulunmadığı için oynamalar olan yol, bölgede görülen heyelanın etkisi ile giderek alttaki bahçeye kaydı. Belediye yolun kaymasını önlemek için yolun bulunduğu kesime duvar desteği yapma veya tekniğine uygun hale getirme için yapılan başvurulara kayıtsız kalırken, yolun kayan bölümüne araçların düşmemesi için kaldırımı yol ortasına kadar taşıdı. Belediyenin bu ‘geçici’ önlemini fark etmeyen kimliği belirsiz sürücü gece karanlığında tamamen çukura düşmekten son anda kurtuldu. Sürücü otomobilini bırakarak gitti.

Haberin Devamı

Bölgede oturanlar, yol için yağmur suyu kanallarının yapılmasını atık su kanallarının islah edilerek çalışır duruma getirilmesi, Badem Sokak için forye kazık çakılmasını istemelerine karşılık geçen 2 yıllık sürede başvurularının göz ardı edildiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!