Danimarka'ya insanlık dersi

Güncelleme Tarihi:

Danimarkaya insanlık dersi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kopenhag'da gözaltına alındıktan 7 dakika sonra baygın halde hastaneye kaldırılan Ramazan Arıcan'ın ölümü, vatandaşlarımızı ayaklandırdı. Türk Kültür Derneği üyeleri, Danimarka makamlarını Türk ve diğer yabancıların insan haklarına saygılı olmaya davet ettiler. Türkler, Arıcan'ın cenaze töreninde polisin tutumunu protesto edecekler.

Kopenhag'da polis tarafından gözaltına alınan 29 yaşındaki Ramazan Arıcan'ın işkence sonucu ölümü üzerine, polise tepkiler büyüyor. Vatandaşlarımız, Hürriyet Bürosu, konsolosluk ve üyesi bulundukları derneklere başvurarak, olayı protesto ettiler.

Kopenhag'daki Türk Kültür Derneği'nde bir araya gelen gurbekçiler, Danimarka Televizyonu 2. kanalına Danimarka'nın bu olayla insan haklarını çiğnediğini söylediler. Türkiye'deki İnsan hakları ihlalleri ve demokrasiyi eleştiren Danimarkalı yetkilileri, Türk ve tüm yabancıların insan haklarına saygılı olmaya davet eden vatandaşlarımız, şunları söylediler:

‘‘Şimdi kara kara düşünmeye başladık. Küçük bir olay olsa biz gözaltına alınsak acaba başımıza neler gelecek? Ramazan Arıcan'ın polisin dayağı sonucu öldüğü ortada. Karakolda dayak yediği vücudundaki yaralardan belli. Türkiye'yi eleştiren Danimarkalı'lara sesleniyoruz. 'Önce kendi kapınızın önünü süpürün, sonra Türkiye'yi eleştirin.' Biz bu olayın peşini bırakmayacağız.’’

HÜRRİYET'İN GÜCÜ

Olayı kamuoyuna duyuran Hürriyet, Danimarka'da günün konusu oldu. Danimarka Televizyonu 2. kanalı, Hürriyet Gazetesi'ni akşam yayınlarında 8 kez ekrana getirdi. Danimarkalı parlamenterlerin parlamento binasında Hürriyet'i incelemeleri, Türk Büyükelçisi Turan Moralı'nın gazeteyi okuması, Türkler'in haberi Hürriyet'ten izlemelerine yer verildi. gazetesinde incelemeleri gibi görüntülerin yanı sıra, gazetenin manşetini Televizyon haberlerine, ‘‘Roller değişti. Danimarka yıllarca Türkiye'yi eleştirirken, şimdi Türkiye Danimarka'yı eleştiriyor’’ sözleriyle başlandı.

Bu arada, Danimarka Birlik Partisi ve Sosyalist Halk Partisi, Adalet Bakanı Frank Jensen'in parlamentoda olay hakkında açıklama yapması için soru önergesi verdi. Savcı Yardımcısı Kim Christiansen de, olaya karışan polislerin sorgulanmaya başlandığını belirtti.

Arıcan'ın ailesine de, tüm masraflarını Danimarka hükümetince karşılanmak üzere istedikleri avukatı tutabilecekleri bildirildi. Olay Amerika'nın Sesi Radyosu'nda da geniş biçimde ele alındı. Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Turan Moralı, 45 bin Türk'ün yaşadığı Danimarka'da gizli ırkçılık bulunduğunu ancak, bunun genelleştirilmemesi gerektiğini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!