“Dahilere tahammülümüz yok”

Güncelleme Tarihi:

“Dahilere tahammülümüz yok”
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2007 09:46

Prof. Dr. İsmail Üstel: “Türkiye'de yaratıcı düşünce alkışlanmak yerine dışlanıyor, bir süre sonra da özgüveni olmayan ezik insanlar ortaya çıkıyor” dedi.

Türk toplumunda, “durduk yere icat çıkarma”, ”eski köye yeni adet getirme” gibi sözlerle yaratıcı düşüncenin engellendiği bildirildi.
Prof. Dr. İsmail Üstel, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, bu yüzyılın ”beyinlere ve yüreklere yatırım yapmayı” gerektirdiğini söyledi.
Alışılmışın dışına çıkmanın yaratıcı ve buluşçu düşünce anlamına geldiğini ifade eden Üstel, ancak yaratıcı düşüncenin yadırgandığını bildirdi.
Toplumda, “Durduk yere icat çıkarma”, “Eski köye yeni adet getirme” gibi sözlerle yaratıcı düşüncenin engellendiğini ifade ettiğini anlatan Üstel, şöyle devam etti:
“Eğitim sistemimizin ezberci olması, özellikle de ailede çocuğun doğal merakının zirvede olduğu sırada ebeveynlere sorulan soruların yanıtlanmaması, çocuğun duygularını bastırıyor ve çocuk soru sormak istemiyor. Aileler bu konuda daha duyarlı ve hoşgörülü davranmalıdır. Türkiye'de yaratıcı düşünce alkışlanmak yerine dışlanıyor, bir süre sonra da özgüveni olmayan ezik insanlar ortaya çıkıyor. Türk milleti diğer milletlerden daha zeki, ancak bu potansiyeli ortaya çıkaracak imkanları bulunmuyor.
Patent alma konusunda da çok yetersiz bir ülkeyiz. Osmanlı'dan bu yana alınan patent sayısı ABD'de 1 haftada alınan patent sayısına eşittir.”

150 POTANSİYEL DAHİ

Prof. Dr. Üstel, özel sektörde performans değerlendirme sisteminde yaratıcı düşüncenin teşvik edilmesinin yeni fikirlerin oluşmasına ortam hazırlayacağını, dolayısıyla bunun kurumlar için de daha yararlı olacağını belirtti.
Akıcı düşüncenin hızlı ve esnek düşünce olduğunu dile getiren Üstel, yaratıcı düşüncenin, hazırlık, kuluçka, evraka ve rafinasyon aşamalarının bulunduğunu vurguladı.
Üstel , şöyle konuştu:
“Toplumda dahilerin görülme sıklığı bir milyonda 2'dir. Bu, şu an Türkiye'de 150 tane potansiyel dahi var demektir, ama bunlar ortaya çıkarılabilecek mi?
Yaratıcı bireylerin, istek enerjisi, sıra dışı zeka, tükenmeyen merak, sürekli tetikte olma, gerçekçi özgüven, açık fikirlilik, deneyci yaklaşım, iyimserlik, pes etmemek, yaratıcılıktan keyif almak gibi karakteristik özellikleri vardır. Zeka çok geniş bir yelpazedir; o yüzden kimse kendine haksızlık etmemeli, bir iki adım sonra tökezlediğinde durmamalıdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!