Daha hızlı yüzmemizi sağlayabilecek bir mayo yapılamıyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Daha hızlı yüzmemizi sağlayabilecek bir mayo yapılamıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2016 09:40

Giydiğimiz mayo yüzme hızımızı etkiler mi? Hızlı yüzmemizi sağlayacak bir mayo yapılabilir mi? Olimpiyat oyunlarında kullanılan mayolar hızlı yüzmeyi sağlar mı? İşte daha hızlı yüzmemizi sağlayabilecek bir mayo yapılabilir mi sorusunun cevabı..

Haberin Devamı

Günümüzde olimpik yüzücülerin giydiği mayolar tüm vücudu kaplamaya başladı. Bunun bir sebebi var. Üreticiler, mayo yapımında kullanılan materyali ve mayonun tasarımını daha yüksek hız için gün geçtikçe geliştiriyorlar. Tabii bu şekilde elde edilebilecek hız ancak olimpik yüzücülerin işine yarayabilecek düzeyde. Çünkü onlar için saniyenin onda biri kadar hızlı olabilmek bile rakibini geride bırakmak demek. Örneğin, Michael Phelps, Pekin Olimpiyatlarında Milorad Cavic’i 0,01 saniye farkla geçmişti.

Mayo üreticileri artık bilim insanlarıyla birlikte çalışıp bu ufak farkları ortaya çıkaracak malzemeler üretmeye adanmış durumdalar. Tüm vücudu saran yeni mayolar rüzgar tünellerinde uzun süreli testlere alınıyor, performansın artırılması için çeşitli aşamalardan geçiriliyor. Test edilen teknolojiler arasında su geçirmeyen ve insan cildi kadar yumuşak olan bir model var. Bu,  vücuda tam uyum sağlayıp suda daha hızlı hareket edilebilmesini sağlıyor. Şu anda kullanılmaya devam edilen bu mayo teknolojisinin yanı sıra testlerine devam edilen modeller de var. Özellikle köpekbalığı derisinden üretilen ve yapısı sayesinde sürtünme direncini azaltan mayo son yıllarda çok ilgi çekmişti. Kumaşı, dikey reçine şeritleri üzerine köpek balığı derisi özelliklerini taşıyan dokuma oturtularak üretiliyor. Balığın derisi suda girdap ve spiraller oluşturduğu için yüzmeye karşı oluşan direnci azaltıyor. Buna ribblet etkisi denmekte.

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!