Dağlıca saldırısını PKK'lı eski asteğmen planlamış

Güncelleme Tarihi:

Dağlıca saldırısını PKKlı eski asteğmen planlamış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2007 13:01

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi Dağlıca Komando Taburu’nun güvenliğini sağlayan birliğe 21 Ekim günü düzenlenen ve 12 askerin şehit edilmesi, 16 askerin yaralanması, 8 askerin de kaçırılmasıyla sonuçlanan saldırının talimatını ‘Ape Hüseyin’ kod adlı PKK'lı eski asteğmen Kadri Çelik'in verdiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Dağlıca’da güvenlik güçlerine yapılan saldırının, terör örgütü PKK’nın Şırnak ve Hakkari bölgesinde verdiği kayıplardan sonra mensuplarına moral vermek için yapıldığı görüşü ağırlık kazandı. Şırnak’ın Uludere İlçesi Kelmehmet Dağları'nda PKK’nın silahlı kanadı HPG yöneticisi ‘Dr. Mahir Aydın’ kod adlı Mehmet Tanrıbuyurdu’nun da aralarında bulunduğu 8, Uludere’nin Uzungeçit Mevkii’nde örgüt yöneicisi Zarife Adıbelli’nin de aralarında bulunduğu 11, Siirt’in Pervari İlçesi'ndeki Herekol Dağı’nda 7, Kato dağında 9 olmak üzere toplam 35 PKK’lı teröristin bir ay içerisinde öldürülmüştü. Örgütün bu kayıplarının teröristlerdeki moral bozukluğunu ortadan kaldırmak için Kandil Dağı’nda örgütün silahlı kanadının genişletilmiş olağanüstü dördüncü konferansını gerçekleştirdi ve Türkiye- Irak sınır hattında 1990’lı yıllarda olduğu gibi büyük baskın tarzında eylemlere ağırlık verilmesi kararı alındığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

SALDIRININ PLANLAYICILARI

Dağlıca'daki saldırıyla ilgili eylem talimatını ‘Ape Hüseyin’ kod adlı Kadri Çelik’in verdiği, eylemin planlayıcısı ve uygulayıcılarının ise örgütün Hakkari sorumlusu ‘Fazıl’ kod adlı Ahmet Şeker, yardımcıları ‘Gül Çiya’ ve ‘Haşim Jirki’ kod adlı teröristler ile ‘Alişer Koçgiri’ kod adlı Yücel Halis oldukları belirtildi.

Kalabalık PKK'lı grubunun 3 ayrı koldan, avcı kolu oluşturup Dağlıca Taburu’nun güvenliğini sağlayan birliğe saldırdıkları ortaya çıktı.

PKK'LI ESKİ ASTEĞMEN

Güvenlik güçlerine teslim olan itirafçıların verdiği bilgiler ve istihbarat raporlarına ‘dipnot’ olarak yansıyan ‘Ape Hüseyin’ kod adlı Kadri Çelik’in 48 yaşında, aslen Muş nüfusuna kayıtlı olduğu, 1986 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde asteğmen olarak görev yaptığı, Mardin’in Dargeçit İlçesi’nden terör örgütü PKK’ya katıldığı ve 20 yılı aşkın süreden beri örgüt içinde silahlı faaliyetlerde bulunduğu belirtildi.

2005 yılına kadar Şırnak’ın Gabar Dağı’nda örgüt içinde faaliyet yürüten Kadri Çelik, bu tarihten sonra Kuzey Irak’a çekildi. Şu anda Dağlıca Taburu'nun karşı tarafında kalan Kuzey Irak topraklarındaki Gare Dağı’nda teröristlerin eğitiminden sorumlu olduğu belirtilen Kardi Çelik’in bulunduğu yere 2005 yılında Mardin’in Midyat İlçesi’nde yol kesilmesi sonucu kaçırılan polis memuru Hakan Açıl götürülmüştü.

Haberin Devamı

Yücel Halis'in, halen örgütün Hakkari yakınlarındaki örgütün bölge sorumlu düzeyde faaliyet yürüttüğü bildirildi. 1997- 98 yıllarında PKK’nın, ‘Koçgiri Eyaleti’ olarak adlandırdığı Sivas- Zara- Divriği- Kangal ve Hafik bölgelerinde eyalet sorumlusu olarak faaliyet yürüten Yücel Halis'in, bu bölgede ağır kayıplara neden olduğu gerekçesiyle teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın talimatıyla 1998 yılında Şam’a çağrıldığı kaydedildi.

EYLEMLERİN TIRMANDIRILMASI KARARI ALAN GRUP

Gabar Dağı’nda 13, Dağlıca’da ise 12 askeri şehit edildiği saldırıları planlayan PKK'nın silahlı kanadı yöneticilerinin adları ve memleketleri şöyle:

‘Dr. Ali’ kod Yusuf Turhallı (Bingöl), ‘Ape Hüseyin’ kod Kadri Çelik (Muş), Rubar Çele (Çukurca), Sofi Nureddin kod (Suriye), ‘Baver Dersim’ kod adlı Süleyman Şahin (Tunceli) ‘Sabri Başkale’ kod adlı Fethi Şarlatan (Van), ‘Azat Siser’ kod adlı Ekrem Güney (Batman) ‘Rubar’ kod adlı Seyfettin Işık (Mardin) Amed Malazgirt (Muş), ‘Kasım Engin Pazarcık’ kod adlı Celal Doğan (Maraş) ‘Alişer Koçgiri’ kod adlı Yücel Halis (Sivas), Beritan Dersim kod (Tunceli), Rüstem Cudi kod (Suriye) Rengin Botan (Şırnak) Çiğdem Doğu (Aslen Türk), Mahir Atakan.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!