Dağılmayana boyalı su

Güncelleme Tarihi:

Dağılmayana boyalı su
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2015 01:34

İçişleri Bakanlığı, son dönemdeki yasal düzenlemeler ışığında, 1985 tarihli ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na ilişkin yönetmeliği güncelledi. Toplantı ve gösteri hakkını kısıtlayan birçok düzenleme, yeni yönetmeliğe taşındı.

Haberin Devamı

VALİ KARAR VERECEK
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda da yer alan eylem güzergâhına ilişkin düzenleme yeni yönetmeliğe de taşındı. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin güzergahları TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin il ve ilçe temsilcileri, güzergahın geçeceği belediye başkanları ve en çok üyeye sahip üç sendika ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları temsilcilerinin görüşü alındıktan sonra valilerce belirlenecek. İstanbul gibi birden fazla toplantı ve gösteri merkezi olan kentlerde düzenleme kurulu, kamu düzenini ve genel asayişi bozmayacak ve vatandaşların günlük yaşamını zorlaştırmayacak şekilde belirlenen yer ve güzergâhlardan birisini seçecek.
Yönetmelikte Düzenleme Kurulu’nun görevlerinde de değişikliğe gidildi. Eski yönetmelikte bulunmayan ancak yasada yer alan ‘ateşli silahlar, havai fişek, molotof’ gibi patlayıcı maddeleri toplantı ve gösteri alanına sokmak isteyen kişiler engellenecek ve güvenlik birimleri haberdar edilecek. Ayrıca düzenleme kurulu, toplantı ve gösteri yürüyüşüne yasadışı örgütlerin amblem ve işaretlerini taşıyan üniformayı andıran kıyafet giyenler ve yüzlerini bezle örterek katılmak isteyen kişileri de engelleyecek.

Haberin Devamı


MİKROFON KAPATMA
Eski yönetmelikte gösteri sırasında halkı suç işlemeye özendirici konuşmaların yapıldığı tespit edilirse düzenleme kurulu, bu konuşmayı hükümet komiserince talep edilmesi halinde kestirebiliyordu. Yeni yönetmelikte, mikrofon kapatma yetkisi doğrudan kullanılabilecek.
Yönetmelikte kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne nasıl müdahale edileceği de ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Eski yönetmelikte grubun sadece zor kullanılarak dağıtılacağı belirtilirken güncelenen yönetmelikte zor kullanmanın kapsamı izah edildi. Topluluk dağılmazsa güvenlik kuvvetleri ‘basınçlı veya boyalı su veya diğer zor kullanma’ araçlarını kullanabilecek. Havai fişek, molotof, sapan gibi araçları kullananlar ile kanunların suç saydığı nitelikte afiş, pankart, döviz, resim taşıyıp slogan atanlar olay yerinden uzaklaştırılacak.

Haberin Devamı


UYARMADAN GÖZALTI
Yasada da yer alan “Toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında suç işleyenleri, ihtarların yapılmasına gerek duymadan yakalamak ve haklarında yer ve zaman kaydına bakılmaksızın, genel hükümlere göre işlem yapmak” şeklindeki tartışmalı düzenleme de yönetmeliğe taşındı. Böylece gösteri sırasında polis suç işlediğini tespit ettiği kişileri uyarmadan gözaltına alabilecek. Yine yasada yer alan ve “fişleme yapılıyor” eleştirilerine yol açan “Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, katılımcıların ve konuşmacıların ses ve görüntüleri kollukça yapıldığı belli olacak şekilde kaydedilebilir” hükmü de yönetmeliğe girdi.
Mülki amirlerin bir gösteri veya yürüyüşü yasaklamasına izin veren maddede değişikliğe gidildi. Yasada yer alan ancak eski uygulama yönetmeliğinde yer almayan, “Belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir” ibaresi de yeni yönetmeliğe taşındı.
İç Güvenlik Paketi’nde kamu düzeni gerekçesiyle adliye dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin her türlü makine ve teçhizatları ile personeli valinin emrine veriliyordu. Bu düzenleme de dün yayımlanan yönetmeliğe taşındı.

Haberin Devamı


‘KEYFİLİKLERE KILIF’
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu değişikliklere ilişkin, “Şiddetsiz toplantı ve gösteri hakkı temel haktır. Mülki amirlerin ‘açık ve yakın tehlike gerekçesiyle’ toplantı ve gösterileri yasaklaması hükmü, toplantı ve gösteri hakkının özüne aykırı bir durumdur. Bu düzenleme bir takım keyfiliklere kılıf niteliğinde olacaktır” uyarısı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!