Dağdakileri indirecekse Öcalan'dan yararlanalım

Güncelleme Tarihi:

Dağdakileri indirecekse Öcalandan yararlanalım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dün sabah ANAP Genel Merkezi'nde Salih Yıldırım ile Öcalan davası, idam kararı ve bundan sonra olabilecekler üzerinde sohbet ediyoruz. ANAP Başkan Yardımcısı ve Şırnak Milletvekili Salih Yıldırım, ‘‘Toplumsal huzura katkı yapacak olan her şey artık değerlendirilmelidir’’ çağrısı yapıyor ve çok önemli bir mesaj veriyor. Yıldırım, ‘‘Eğer Öcalan bu insanların dağdan inmesine vesile olabilecekse, ona fırsat verilmeli, ama o da bu konuda pazarlık yapmamalı’’ diyor. Salih Yıldırım şunları söylüyor:

SUÇLU BİZİZ

Vebalin yüzde 90'ı bize ait. Cumhuriyetin üzerinden 75 yıl geçmesine rağmen bölge halkına kendi kültürümüzü aşılayamamışsak, hálá okuma yazma oranı yüzde 40 ise sorumluluk bizdedir. Bu halkı cezalandırmaya çalışmak adaletsizlik olur. Bölgede teröre destek yüzde 3-5'i geçmez. Siz yüzde 90'ını kazanamadınızsa suç kimin?

ACIYI PAYLAŞIYORUM

Şehit ailelerinin hissiyatını görmemek mümkün mü? Ama bu işin bütün boyutlarını görmek gerekir. 34 kez bu olumsuzluğu yaşadık. Bu sonuncusu olsun. Şehit ailelerinin acısını en çok hisseden insanlardan biriyim. Eğer idam cezası verilmişse, evet hiç kimse bunu onun kadar hak etmemiştir. Ama sonucun da düşünülmesi gerekir.

FIRSAT OLABİLİR

Bugün Öcalan ile alakalı yargı kararına ben yorum yapmam. Ortalıkta bir suç var. Ama onun idamı bir kişiyi bile geri getirse tamam. Öcalan beni ilgilendirmiyor. Onun asılmasını terör örgütü de istiyor. Eğer Öcalan bu insanların dağdan inmesine vesile olabilecekse, üniter devlet ve toprak bütünlüğü çerçevesinde temel değerleri her yere taşıyacaksa, toplumsal huzura katkısı olabilecekse her olgu değerlendirilmeli. Ona fırsat verilmeli.

APO'NUN YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Apo'nun da yükümlülüğü var. Hata ettim deme noktasına gelmiş bir insan pazarlık yapmadan yapabileceğini yapmalıdır. Öcalan'dan beklentimiz, bu kadar büyük tahribatı telafi etmesidir. Yapabileceklerini kendisiyle ilgili hukuki karara endekslememeli. Dürüst olsun. Siz bana dokunmazsanız ben o zaman barışı sağlarım demek ne dürüstlüğe, ne de insanlığa yakışır.

İNSANLARI KAZANMAK

Bütün ilgililer de her katkıyı fırsat olarak değerlendirmeli. Bölgedeki insan artık devletiyle barışık olma noktasındadır. Devletten, büyüklüğüne hamiyetine yakışır politikalar bekliyor. İnsanları kazanmanın yollarını bulmak lazım. Pişmanlık yasasının kapsamını genişletmeli. Bölge halkına insanca yaşam koşulları sağlanmalı. 15 yıl içinde bu mücadeleye 110 milyar dolardan fazla harcadık. Bölgeye yeni olanaklar sağlayacak olan, iş imkánları getirecek olan GAP'ı bitirmek için 19.2 milyar dolar bulmaya zorlanıyoruz.

200 YILDA 34 İSYAN

Son 200 yıl içinde 34 kez bölge halkı isyan etti. Devlet hep güvenlik boyutunu gördü bu olayın. Bu kez farklı. Bugün artık bir halk ayaklanması yoktur, sorunları çözülmemiş olan kitlelerin sisteme karşı çıkışıdır bu. Bu tespitte anlaşarak sorunun çözümü için çaba harcamalıyız.

BU HÜKÜMET ÇÖZMELİ

Ortada devleti tehdit eden bir sorun var. Çözmemiz gerekiyor. Bu hükümetin çözüm getirmesi gerekir. Halkın ekonomik, sosyal sorunlarının çözümü için projeleri hayata geçirmeliyiz. Sorumluluk taşıyan, üretken, aksiyoner insan göndermek gerekiyor bölgeye. Daha şimdiden bazı yanlış atamalar var. Olağanüstü Hal Valiliği artık kalkmalı. Ekonomik ve sosyal yatırım projelerini koordine edebilecek bir kalkınma valiliği olabilir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!