Curiosity geri sayıma başladı

Güncelleme Tarihi:

Curiosity geri sayıma başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2012 10:59

Mars robotu Curiosity (Merak), Kızıl Gezegen'e doğru rotasında sorunsuz şekilde ilerliyor.

Haberin Devamı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) keşif seferlerinden sorumlu başkan yardımcısı John Grunsfeld, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, Curiosity'nin Mars'a inişinin, gezegenlerin robotlar vasıtasıyla araştırılması tarihinde NASA'nın en zor görevi olduğunu söyledi.

Curiosity'nin, her şey planlandığı gibi giderse 2 Ağustos'ta Mars'a teker koyması bekleniyor.

ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden 26 Kasım 2011'de fırlatılan Curiosity'nin, 5 bin metre yüksekliğindeki Sharp dağında, 150 kilometre genişliğindeki dev Gale kraterine inmesi öngörülüyor.

KRİTİK SON YEDİ DAKİKA

900 kilo ağırlığındaki robot, daha önce gönderilen araçların aksine, hava yastıklarıyla inmek için fazla ağır. Robot, Mars yüzeyine yaklaştığında, saatte 21 bin 243 kilometre olan hızını, fren yaparak saatte 2.74 kilometreye düşürmek zorunda.

Kızıl Gezegen'in yaşamın gelişimine uygun bir geçmişi olup olmadığını belirleyecek olan robotun 570 milyon kilometrelik yolunun en kritik bölümünü son yedi dakika oluşturuyor.

Mars'ın atmosferinin ilk tabakalarına girdikten sonra paraşütlerini açıp kapsülden ayrılacak olan Curiosity'yi toprağa, yeni geliştirilen vinç sistemi indirecek.

Haberin Devamı

YAŞAM ARAYACAK

Radyoaktif plütonyumun parçalanması sonucu açığa çıkan sıcaklıkla çalışan robotun, Kızıl Gezegen'de bir Mars yılı (687 Dünya günü) geçirmesi ve sıcaklığın sıfırın altında 90 ve 0 santigrat derece arasında değiştiği Gale kraterinde araştırma yapması öngörülüyor.

Bilim adamları, Sharp dağının, aralıksız esen Mars rüzgarının zaman içinde burayı doldurarak şekillendirmesiyle oluştuğunu düşünüyor.

Taşıdığı 10 bilimsel cihazla kaya parçalarının kimyasal tahlilini yapacak Curiosity, indiği Gale kraterinde yaşam için organik unsurlar bulunup bulunmadığını inceleyecek.

Yüksek çözünürlüklü kamerası ve yedi metre mesafeden hedefini inceleyebilen lazer sistemine sahip altı tekerlekli robotun, kayaları delebilecek 2.1 metre uzunluğunda eklemli bir kolu da bulunuyor. Toplanan numuneler analiz edilmek üzere robotun içindeki iki laboratuvardan birine iletilecek.

Proje değeri 2.5 milyar dolar olan Curiosity'nin bir de meteoroloji istasyonu bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!