Cumhuriyet’in canlı örneğiyim

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet’in canlı örneğiyim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2014 01:30

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin açılış töreninde konuşan 9. Cumhurbaşkanı Demirel “Türkiye Cumhuriyeti herkese fırsat tanır. İşte Demirel’e tanımış. Bir köylü çocuğu... ‘Herkese fırsat tanınıyor, bu fırsatları kullanın’ diyoruz. Çocuklarınız ülkeniz hizmetinde rol alsınlar. Önleri açıktır, misali benim” dedi.

Haberin Devamı

TÖRENDEN KARELER

9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 50 yıllık siyasi yolculuğunun, memleketi İslamköy’den Çankaya’ya olan serüveninin bilgi ve belgeleriyle yer aldığı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, dün çok sayıda davetlinin katılımıyla açıldı. Törende konuşma yapmak üzere platforma yürüyerek çıkan ve iki elini havaya kaldırarak katılımcıları selamlayan Demirel, sözlerine trafik kazasında yaşamını yitiren Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerine Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91’inci yıldönümünün kısa bir süre sonra kutlanacağını hatırlatan Demirel, “Bu 91 yıl zarfında Türkiye Cumhuriyeti, büyük Atatürk’ün gösterdiği yönde önemli gelişmeler sağlamıştır. Ona minnet ve şükran borçluyuz. Bu ebedidir ve her gün söylesek yine de fazla bir şey yapmış olmayız” dedi. 50 yıl bu minnet borcunun peşinden gittiklerini belirten Demirel, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

YENİ BİR TÜRKİYE VAR

Cumhuriyet’in canlı örneğiyim

“Bugün 7 yıl cumhurbaşkanlığı yapmış bir isim olarak milletin karşısındayım. Cumhurbaşkanlığı’nı zorla birisinin elinden almış değilim. Huzurunuzda 12 seneyi aşan başbakanlık yapmış biri olarak yer alıyorum. Başbakanlığı da kimsenin elinden almış değilim. 22 sene parti başkanlığı, 5 sene muhalefet liderliği, 10 sene yüksek memuriyet yaptım. 50 yılı geçen bir süre... Devletin okullarında okuyarak yetişmiş bir Demirel olarak borcumuz tümüyle ödenmiş midir, o muhasebeyi millet yapar. Bizim vicdanımız rahattır. Yeni bir Türkiye vardır orta yerde. Askeri darbeler yaşanmasa bu süreç daha da ileriye taşınabilirdi. Bu müzenin kapısında bir sandık görürsünüz. Müzenin adı Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’dir. Neyi kastediyorsunuz demokrasiyle? Ülkenin yönetimini yapacak iktidarlar seçimle gelip seçimle gitmelidir. Kansız, kavgasız el değiştirmelidir.

Cumhuriyet’in canlı örneğiyim

Haberin Devamı

ÜLKENİN ÖNÜ PARLAKTIR

Türkiye Cumhuriyeti herkese fırsat tanır. İşte Demirel’e tanımış. Bir köylü çocuğu... ‘Herkese fırsat tanınıyor bu fırsatları kullanın’ diyoruz. Bana açık olan her şey sizin çocuklarınıza da açık. Ben bunu söylemeye geldim size. Çocuklarınız ülkeniz hizmetinde rol alsınlar. Önleri açıktır, misali benim. (Türkiye’nin bugünkü ve gelecekteki idarecilerine seslenerek) Yola devam. Türkiye’nin kalkınması ancak demokrasi içinde gerçekleşirse anlamlı. Aksi takdirde bir değeri olmayacaktır. Demokrasi sayesinde yapacaksınız. Demokrasi sayesinde eksik kalan hizmetler tamamlanır, yenileri yapılır. Bütün bu hizmetler yapılırken dikkat ettiğimiz şey demokrasi ve Türkiye’nin birliği ve beraberliğinin zedelenmemesidir. Kardeşliğin korunması, kalkınma ancak demokrasi sayesinde olabilir. Hep beraber geleceğin iyi günlerine katkıda bulunalım. Türkiye’nin önünde sıkıntılar vardır. Ama Türkiye’nin önü parlaktır. Hiçbir şekilde kötümserliğe kapılmayalım ve ülkemizin parlak geleceği için aydınlık yollarda yürümeye devam edelim.”

Cumhuriyet’in canlı örneğiyim

Haberin Devamı

MÜZENİN TEK SAHİBİ MİLLET

Evsahibi sıfatıyla törenin ilk konuşmacısı Demirel Vakfı Başkanı Şevket Demirel, protokolü tek tek selamlarken ağabeyine, “9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel” dedi, sonrasında “Pardon” diye düzelterek “Ağam” diye seslendi. Şevket Demirel müzenin milletin malı olduğunu ve tek sahibinin de Türk milleti olduğunu belirtti.

Müzede neler var?

Cumhuriyet’in canlı örneğiyim

SÜLEYMAN Demirel Demokrasi Kalkınma Müzesi’nde Demirel'in devlet memurluğuna başladığı 1949 yılından bugüne toplanan 45 bin kitap, 32 bin gazete ve dergi, 126 bin fotoğraf ve Demirel'in yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde hediye edilen eşyalar sergileniyor. Külliye içinde yer alan Müze Ev'de ise Demirel ve ailesinin 1920'den bu yana kullandığı eşyalar yer alıyor.

Haberin Devamı

Büyük katılım

Cumhuriyet’in canlı örneğiyim

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ürdün Prensi El-Hassan Bin Talal, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı temsilcisi Ali Hasanoğlu, eski Romanya Devlet Başkanı Emil Constantinescu, eski Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, CHP milletvekilleri Engin Altay, Akif Hamzaçebi, Mustafa Balbay, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, MHP Milletvekili Tuğrul Türkeş, eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, eski bakanlar İsmet Sezgin, Hüsamettin Cindoruk, Esat Kıratlıoğlu, Cavit Çağlar, Murat Karayalçın, Hikmet Çetin, İstemihan Talay, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, eski Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak, işadamları İnan Kıraç, Taylan Bilgel, Demirel döneminin Enerji Bakanı merhum Ersin Faralyalı'nın oğlu işadamı Serdar Faralyalı dünkü açılıştaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!