Cumhuriyet demokratikleşecek

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet demokratikleşecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fazilet Partisi, Kızılcahamam'daki Danışma Meclisi toplantısını tamamladı. FP Lideri Kutan, sonuç bildirgesinde cumhuriyet şeklen var olduğunu öne sürerek, ‘‘Cumhuriyeti demokratikleştireceğiz’’ dedi.

FP Lideri Recai Kutan, Türkiye'yi, cumhuriyetini yeteri kadar demokratikleştirememiş ülke olma ezikliğinden kurtarmak gerektiğini bildirdi. Kutan, ‘‘Krallıkların bile demokratikleştiği günümüz dünyasında bize düşen görev, cumhuriyeti şekli olmaktan çıkarıp, demokratikleştirmektir’’ dedi.

FP'nin Kızılcahamam'da topladığı Danışma Meclisi, dün son toplantısını yaptı. Kutan, toplantı sonunda açıkladığı sonuç bildirgesinde cumhuriyet, demokrasi, laiklik ve millet iradesi kavramları üzerinde durdu.

Kutan, sonuç bildirgesinde Atatürk'ün, ‘‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’’ sözüne de yer verdi. Türkiye'deki istikrarsızlığın en önemli sebebini ‘Milli iradeye saygısızlık’ olarak yorumlayan Kutan, en üstün iradenin millet iradesi olduğunu vurgulayarak ‘‘Hiçbir şahıs, makam ve organ bu iradenin üstünde olmadığı gibi temsilcisi de değildir’’ dedi. Millet iradesinin sadece seçimle ortaya çıkan irade olduğunu kaydeden Kutan şöyle devam etti:

‘‘Seçimle gelenin seçimle gitmesi esastır. Bunun dışındaki yol ve yöntemler hukuki, ahlaki, demokratik ve ülke yararına değildir. Çağımız insanının kabul edeceği bir anlayış da değildir. Aksi, bir başka gericilik ve çağdışılıktır. Cumhuriyet, devletin değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez bir özelliğidir. Şimdi bize düşen onu şekli olmaktan çıkarıp, demokratikleştirmektir.’’

Kutan, çağdaş devletin niteliklerini de şöyle sıraladı:

‘‘Kuvvetler ayrılığının tam anlamıyla gerçekleştiği bir devlet olmalıdır. Kişiyi yok farzeden, ondan ve toplumdan şüphe duyan, onun için de herşeyi merkezde toplayan değil, temel görevleri dışında herşeyi yerel yönetimlere bırakan bir devlet olmalıdır.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!