Cumhuriyet anasını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet anasını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2001 02:06

Adını Atatürk'ün verdiği ve Türkiye Cumhuriyeti'yle yaşıt olan Cumhuriyet Gazetesi'nin imtiyaz sahibi Berin Nadi, çarşamba günü son yolculuğuna uğurlanıyor.

Berin Nadi için, yaşamını adadığı Cumhuriyet Gazetesi bahçesinde yarın saat 10.00'da bir tören düzenlenecek. Nadi daha sonra, Bebek Camii'nde kılınan öğle namazının ardından, Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verilecek.

Bir süredir Amerikan Hastanesi'nde tedavi gören ve pazartesi gecesi saat 23.05'te yaşamını yitiren Berin Nadi, gerçek bir cumhuriyet kadını olarak yetişti. Ünlü şairlerimizden Celal Sahir Erozan'ın kızı olan Berin Nadi, 1910 yılında İstanbul Gedikpaşa'da doğdu. ‘‘Halide Edip'in kucağına doğmuşum, kendi göbek adı olan Rukiye adını, bana göbek adı takmış’’ diyen Berin Nadi, İstanbul'un işgal edildiği yıllara rastlayan çocukluğunda, büyük sıkıntı çektiğini söylerdi. Baba evinde dönemin kültür adamlarının toplandığını, okumayı, şair olan büyükannesinden öğrendiğini vurgulardı Berin Nadi. ‘‘O zamanlar Sultanahmet'te üç tane öyle ev vardı. Biri Fuat Köprülü'nün, biri Ağaoğlu Ahmet Bey'in, biri de babamın eviydi’’ diye konuşur, öğrendiklerinin çoğunu bu evde öğrendiğini ifade ederdi. Küçükken evlerindeki Fransız matmazelden Fransızca öğrenen, önce Fevziye Mektebi'ne, sonra bir yıl Kandilli Lisesi'ne, ardından da iki yıl Saint Pulcherie'ye devam eden Berin Nadi, Jean Paul Sartre'ın ‘‘Kirli Eller’’ adlı eserini dilimize kazandırmıştı.

MESUT CEMİL'LE EVLİLİK

Dönemin ünlü müzisyenlerinden Mesut Cemil'le evlendiğinde 17 yaşındaydı. Berin Nadi'nin ailesi bu evliliğe karşı çıkmıştı, ama o ‘‘Tamburi Cemil Bey çalıyor eski plakta’’ dizesindeki Tamburi Cemil Bey'in gelini olmaktan çok mutluydu.

Kendi ifadesiyle ‘‘dostça bir anlaşma’’ ile 9 yıl sonra Mesut Camii ile yollarını ayıran Berin Nadi, daha sonra 1944 yılında Nadir Nadi ile evlendi. Artık Yunus Nadi'nin geliniydi. Viyana'da tanıştıktan 8 yıl sonra evlenen Nadi çiftinin izdivacında, her iki tarafın Mozart ve Atatürk sevgisinin payı büyüktü. Berin Hanım'ın hiç çocuğu olmadı, ama tüm çocukları kendi çocuğu gibi sevdi. Cumhuriyet Gazetesi'ni de, mirasını bırakacağı bir çocuk gibi görürdü. Nadir Nadi'nin gazete yüzünden canının sıkıldığı anlarda ‘‘Keşke şu gazete olmasaydı, galiba en büyük rakibim bu gazete’’ dediği olurdu ama, çocuğunu hiç yalnız bırakmadı.

Yaşamı boyunca Atatürk ilkeleri ve Cumhuriyet Devrimi'ni rehber edinen Berin Nadi, ‘‘Büyükbabam ulema sarıklısıydı, anneannem beş vakit namaz kılardı, babaannem Bektaşiydi’’ der, aydınlanmaya inanırdı. Burjuvazinin yaşantısına sadelik katması, sanatçıları desteklemesi gerektiğini anlatırdı.

Nadir Nadi ile çok güzel yaşadığını ifade eden Berin Nadi, gazeteci eşinin ‘‘cesur olmaya mecbur olduğunu’’ vurgulardı. Berin Nadi, Atatürkçülük bilincini, Aydınlanma coşkusunu, bir İstanbul hanımefendisinin zarafetiyle bütünleştirmişti.


LACİVERT GÖZLÜ ADAM’LA NASIL TANIŞTIM

Berin Nadi, Atatürk'le ilgili anılarını şöyle anlatırdı:

‘‘Atatürk'ü üç kez gördüm. İlk görüşümde çok küçüktüm. Ankara'da Çiftlik'te bir davete gitmiştik. Gözleri lacivertti. İkinci

kez bir mebusun kızının doğum günü toplantısında gördüm. Afet Hanım'la geldi. Ben Kılıç Ali'nin yanına oturmuştum. Yanımdan geçerken bana o günlerde hasta olan babamın sağlık durumunu sordu. Kim olduğumu nereden biliyordu, beni nereden tanıyordu, hayret etmiştim. O büyük kurtarıcıyı üçüncü defa İstanbul'da İstinye İskelesi'nin yanındaki bir yalıda gördüm.’’

Berin Nadi, aydınlanmaya inanan devrimci bir Cumhuriyet kadınıydı. Sanata büyük önem verilmesini savunurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!