’Cumhurbaşkanı olma’ mitingi

Güncelleme Tarihi:

’Cumhurbaşkanı olma’ mitingi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2007 00:39

REUTERS: ’ÇANKAYA YOLU KAPALI’ SESLERİ

300 bin Türk, AKP’yi, İslami kökenlerinden ötürü Başbakanı’nı cumhurbaşkanı seçmesini durdurmak için yürüdü. Atatürk’ün portreleri ile bayrak taşıyan göstericiler, "Türkiye laiktir ve laik kalacak" diye slogan attı. Bazı konuşmalarda ABD ve AB hedef alındı, Türklerden ülkelerini savunmaları istendi. Emekli öğretmen Hüseyin Özen, "Milletvekillerine çağrıda bulunuyoruz. Erdoğan ya da (TBMM Başkanı) Bülent Arınç’ın cumhurbaşkanı olması halinde Türkiye’nin laik yapısının kaldırılacağından korkuyoruz" dedi. 28 yaşındaki dükkan sahibi Sanem Erdem ise "Cumhuriyeti savunmak için buradayız. Atatürk’ün kadınlara tanıdığı hakları savunmak için buradayız. Umarım Erdoğan cumhurbaşkanı olmaz" dedi. Gençler, "Çankaya yolu şeriata kapalıdır" diye slogan attı.

AP: İSLAMİ KÖKENLİ  BAŞBAKAN’A PROTESTO

200 binden fazla Türk, Türkiye’nin İslami kökenli Başbakanına karşı protesto eyleminde bulundu ve cumhurbaşkanı olmaya karar vermesi halinde Türkiye’nin laik yapısından göreceği muhalefeti ortaya koydu. Eylemciler, hükümeti istifaya çağırdı ve "İmam cumhurbaşkanı istemiyoruz" diye slogan attı. Pek çok başkentli, evlerinin balkon ve pencerelerine bayrak asarak gösteriye destek verdi. İzmir’den gelen 30 yaşındaki mühendis Serkan Özcan, "Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasını engellemek için buradayım. Hiçbir zaman bu kafa yapısındaki biri cumhurbaşkanı olmadı, asla da olamayacak" diye konuştu.

AFP: VATANDAŞ, ’ALLAH ŞERİATTAN KORUSUN’

İslami kökenli Erdoğan’ı cumhurbaşkanlıktan caydırmak için ülkenin dört bir yerinden yüzbinlerce kişi Ankara’da toplandı. Emekli öğretmen Mehlika Erecekler, "Türkiye’yi yavaş yavaş İran ya da Suudi Arabistan’a benzetmek istiyorlar. Ama ordudan korkuyorlar. Orduyu destekliyoruz. Allah bizi şeriattan korusun" dedi. Emekli memur Ayda Aysel ise "Daha önceki darbelere tanık oldum, her bir darbe Türkiye’yi 10 yıl geri götürdü. Ama o (Erdoğan) cumhurbaşkanı olursa, Türkiye 100 yıl geri gidecek" diye konuştu.

BBC: LAİK MİTİNG

Laik miting, Türk Başbakanı’nı hedef aldı. Onbinlerce kişi, laikliğe destek için Ankara’da toplandı. Muhalifleri, (Tayyip Erdoğan’ı) İslami gündem sahibi olmakla suçluyor. O, suçlamayı kabul etmiyor.

Cüppeleriyle yürüdüler
/images/100/0x0/55eb32c0f018fbb8f8b1b93a


ÜNİVERSİTE öğretim üyeleri mitinge cüppeleriyle katılıp, Anıtkabir’e yürüdüler. Mitingi Düzenleme Kurulu’ndan önce, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut’un başkanlığındaki bazı rektör ve öğretim üyeleri de Anıtkabir’i ziyaret etti. Heyettekiler Atatürk’ün mozolesine çelenk koyduktan sonra saygı duruşunda bulundular. Prof. Dr. Ural Akbulut başkanlığındaki heyette Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik ve Eski Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ile çok sayıda öğretim üyesi yer aldı. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Akbulut, Anıtkabir özel defterine şunları yazdı: "Ulu Önder Atatürk, laik, demokratik cumhuriyetin, senin kurduğun devletin koruyucusu olduğumuzu bildirmek için huzurundayız. ODTÜ mensupları, mezunları ve öğrencileri olarak sana ve en büyük eserine en küçük müdahaleye asla izin vermeyeceğiz ve bu uğurda her türlü mücadeleye hazırız. Laik Cumhuriyeti sonsuza kadar koruyacağımıza ant içiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!