Cumhurbaşkanı Gül, yarın Köşk'te ilk doğumgününü kutlayacak

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Gül, yarın Köşkte ilk doğumgününü kutlayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2007 14:56

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın Cumhurbaşkanı olarak ilk doğumgününü kutlayacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçilme süreci büyük tartışmalara neden olan Abdullah Gül, yarın kutlanacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda 58 yaşından gün almaya başlayacak. 29 Ekim 1950 tarihinde Kayseri'de doğan Gül, böylelikle Cumhurbaşkanı olarak ilk doğumgününü kutlamış olacak. Gül, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle de yarın ve salı günü de iki resepsiyon verecek.

41 YAŞINDA MİLLETVEKİLİ, 52 YAŞINDA BAŞBAKAN OLDU

TBMM'ye ilk kez 1991 yılında, 41 yaşındayken Refah Partisi'nden Kayseri Milletvekili olarak giren Gül, 1996-1997 yıllarında RP-DYP hükümetinde Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü yaptı. Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından Fazilet Partisi'ne geçen Gül, 51 yaşına girdiği 2001 yılında, kurucusu olduğu AKP'nin, Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra en önemli ismi oldu.

AKP, 3 Kasım 2002 seçimlerinden lider çıkarak Türk siyaset sahnesindeki yerini alırken, Gül de o dönemde siyasi yasaklı olan Erdoğan'ın yerine 16 Kasım 2002'de 58. Hükümeti kurmakla görevlendirildi.

53 YAŞINDA DIŞ POLİTİKANIN BAŞINA GEÇTİ

Erdoğan'ın siyaset yasağının kalkmasının ve Siir'ten milletvekili seçilmesinin ardından kurulan 59. hükümette Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Gül, Türkiye'nin dış politika koltuğuna oturduğunda 53 yaşındaydı.

Gül, 24 Nisan 2007 tarihinde yapılan AKP Grup toplantısında Başbakan Erdoğan tarafından AKP'nin 11. cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildi. Gül'ün adaylığı, toplumun çeşitli kesimleri tarafından tepki ile karşılandı. Gül'ün yurtdışında çok itibarlı bir isim olmasına rağmen, Milli Talebe Birliği ile Refah Partisi'ne uzanan İslamcı geçmişi ve eşinin türbanlı olması, haftalarca ülke gündemini meşgul etti.

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI ÇOK TARTIŞILDI

Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimlerinde 357 oy almasına karşın, CHP'nin "367 şartı" ile Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi ve Anayasa Mahkemesi'nin oturumu iptal etmesi sonucunda Gül, sonraki oturumlarda yeter sayıya ulaşılamadığı için Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçilemedi.

AKP'nin 22 Temmuz 2007 seçimlerinden ezici bir üstünlükle çıkmasının ardından, Gül'ün Cumhurbaşkanlığı tekrar gündeme geldi. Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere AKP'nin ileri gelenleri, halkın AKP'ye verdiği oyların Gül'ün Cumhurbaşkanı olması için de bir irade beyanı olduğunu savundu. 13 Ağustos 2007'de AKP tarafından tekrar Cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Gül, 28 Ağustos 2007 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü turunda 339 oy alarak Türkiye Cumhuriyetinin 11. cumhurbaşkanı seçildi.

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE İKİ RESEPSİYON VERECEK

Yarın 58. doğumgününü Çankaya Köşkü'nde kutlayacak olan Cumhurbaşkanı Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla da yarın ve 30 Ekim'de iki ayrı resepsiyon verecek. Yarın Çankaya Köşkü’nde bakanlar, milletvekilleri, üst düzey sivil-askeri bürokrasiyi ve yabancı misyon şeflerini kabul edecek olan Gül, 30 Ekim akşamı ise sanatçılar, sivil toplum ve medya temsilcileri ile biraraya gelecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!