Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uganda'da büyük bir alan istedim

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ugandada büyük bir alan istedim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2016 18:14

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda’daki Makerere Üniversitesi'nde düzenlenen fahri doktora töreninde konuştu. Erdoğan, "Uganda'ya 115 iş adamı ile birlikte geldim. Türkiye'de 32 Afrika ülkesinin büyükelçiliği var. 4 bin 500 Afrikalı öğrenci Türkiye'de burslu olarak okuyor. Afrika'nın sesi olmaya devam edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şöyle:

Aramızdaki ticaret hacmini önemsemiyorum, çünkü çok küçük. Bunu yükselteceğimize inanıyorum. Bugün ricada bulundum: Bize büyükçe bir alan tahsis ederseniz, biz de büyükçe bir büyükelçilik binası yaparız. Biz de size Ankara'da tahsis edelim. Göreve başladığım zaman Afrika'da 12 büyükelçilik vardı, şu anda 39 tane var. Hedefimiz 54 ülkenin 54'ünde açmak.

Her kesimden Ugandalı da ülkemizde temaslarını arttırmaya başladı. Ben 115 iş adamıyla birlikte geldim. Biraz sonra Cumhurbaşkanıyla kendilerine hitap edeceğiz. Türkiye tarihi bağları nedeniyle aynı zamanda bir Afrika ülkesidir. Burasının Afrika halklarının huzuru için fırsatlar kıtası olduğuna inanıyoruz. Dünyanın en büyük ekonomilerinin krizlerle boğuştuğu dönemde Afrika'nın kalkınması sürüyor. Afrika'nın uyanışını heyecanla biz de takip ediyoruz.

Haberin Devamı

Afrika'ya açılım planımız ciddi ilerlemeler kaydediyor. 4500 Afrikalı öğrenci devletin tahsis ettiği bursa ülkemizde eğitim görüyor. Türkiye olarak Afrika'nın sesi olmaya gayret ediyoruz. Bu çabaların odağında Afrika ülkeleri yer alıyor. Biz Ege Denizi'nde 100 bine yakın mülteciyi denizden çıkardık. Ama birileri de o botları delerek boğulmalarına fırsat veriyor. Biz veren el olmalıyız, alan el olmayacağız.

Şu anda az gelişmiş ülkelere destek sıralamasında 2. sırada Türkiye var. Milli gelire oranla baktığımızda Türkiye 1. sırada. Dünya 5 daimi ülkenin iki dudağı arasına mahkum edilemez. 1. Dünya Savaşı'nın şartlarında yapılanmış tabloyu bugün dayatanamazsınız. Güçlü olanın haklı olduğu dünyada hukuk tecelli etmez.

BAKMADAN GEÇME!