’Cuma namazını takiben’ ayrılacak

Güncelleme Tarihi:

’Cuma namazını takiben’ ayrılacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2008 00:00

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in karşı çıkması nedeniyle 2005 yılından bu yana bir türlü yapamadığı Türkiye ziyaretini, sonunda gerçekleştiriyor.

Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün "çalışma ziyareti" çerçevesindeki daveti üzerine bugün İstanbul’a geliyor. Anıtkabir’i ziyaret etmek istemeyince programı Ankara yerine İstanbul’a kaydırılan Ahmedinejad’ın, yarın Sultanahmet’te cuma namazını kıldıktan sonra Türkiye’den ayrılması bekleniyor. İran tarafı, Ahmedinejad’ın ziyaret protokolünü de "İslam Cumhuriyeti" kurallarına göre hazırladı. İran tarafının taslak programında saat yerine Ahmedinejad’ın "Cuma namazını takiben" Türkiye’den ayrılmasının beklendiği" yazıldı. Gül, Ahmedinejad’la Çırağan Sarayı’nda görüşecek. Ahmedinejad’ın ziyaretine Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de eşlik edeceği için Dışişleri Bakanı Ali Babacan da görüşmelerde hazır bulunacak.

Nükleer uyarı Ziyaret, İran’ın nükleer programına ilişkin kritik bir sürece rastlaması nedeniyle büyük önem taşıyor. Türkiye, İran’a, nükleer faaliyetleri nedeniyle "6’lar" diye tanımlanan BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile yürüttüğü görüşmelerden artık bir sonuç alınabilmesi için yoğun çaba göstermesi gerektiğini vurgulayacak. Aksi takdirde, özellikle ABD’den gelebilecek askeri seçenek de dahil olmak üzere birçok yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunacak. Türkiye’nin bu çerçevede İran’a daha net şekilde "zaman daralıyor" mesajı vermesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!