Cuma namazı bugün saat kaçta? 10 Ağustos cuma namazı saatleri

Güncelleme Tarihi:

Cuma namazı bugün saat kaçta 10 Ağustos cuma namazı saatleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2018 09:52

Ağustos ayının ikinci cuma gününde en çok sorulan sorulardan biri de ‘Cuma namazı saat kaçta?’ oldu. Ezan okunuş saatleri bölgelere ve illere göre her hafta bir kaç dakika değişiyor. Diyanet, 10 Ağustos cuma namazı saatlerini resmi sayfasından paylaşarak bilgilendirmede bulundu. Peki, bugün cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte il il Cuma namazı saatleri…

Haberin Devamı

Cuma namazının bugünkü saati için araştırmalar erken saatlerden itibaren başladı. Müslümanların cemaatle birlikte kılmaya özen gösterdiği cuma namazı, Türkiye’nin 7 bölgesinde ve 81 ilinde farklılık gösteriyor. 

Her hafta olduğu gibi bu yıl da binlerce inanan, kendilerine en yakın camilerde toplanıp okunan hutbeleri dinleyecek, ezan saatinde namaz ibadetini gerçekleştirecek. Camilerde ön safhada yer almak isteyen vatandaşlar, saatler öncesinden cuma namazı saatini araştırıyor. İşte her hafta birkaç dakika fark eden cuma namazının bugünkü saatleri…

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Cuma namazı, Başkent Ankara'da saat 13.00'e kılınırken, İstanbul'da 13.16'da kılınacak. Cuma namazı Adana'da 12.50, İzmir'de ise 13.23'de kılınacak. Diğer illere dair cuma namazı vakitlerini Diyanet üzerinden öğrenmek için lütfen aşağıda yer alan bağlantıya tıklayınız

Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir?

Haberin Devamı

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.

Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salât, 78). Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

Resûlullah (s.a.s.), cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Cumua, 38). Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

Görüldüğü üzere Hz. Peygamberden (s.a.s.) gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.

Cuma namazının sahih olması için şehirde kılınması şart mıdır?

İslam bilginleri cuma kılınacak yerin şehir veya şehir hükmünde bir yerleşim birimi olmasını şart koşmuşlardır. Bu hüküm Hz. Peygamberin (s.a.s.), şehir veya şehir hükmündeki bir yerin dışında Cuma namazının kılınmayacağına dair hadisine dayanmaktadır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 179). Kaynaklarda geçen bu şehir şartının günümüzde, büyük veya küçük yerleşim birimi olarak anlaşılması gerekir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), ilk cuma namazını, Mekke’den Medine’ye hicreti esnasında Salim b. Avf oğullarının ikamet ettiği Rânûnâ adı verilen bir vadide kıldırmıştır (İbn Hişâm, es-Sîre, I, 494).

Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir yerleşim biriminde, sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazı kılmak farzdır.” (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255) buyurmuştur. Buna göre, farzı eda edecek sayıda cemaatin bulunduğu köy, belde, şehir gibi büyük veya küçük tüm yerleşim birimlerinde kılınan cuma namazı sahihtir. Şu kadar var ki, nerede kılınırsa kılınsın dinen yetkili mercilerden izin alınması gerekir.

BAKMADAN GEÇME!