İstanbul Ankara İzmir 19 Nisan cuma namazı saatleri | Cuma namazı bugün saat kaçta kılınacak?

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Ankara İzmir 19 Nisan cuma namazı saatleri | Cuma namazı bugün saat kaçta kılınacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2019 11:04

Öğle saatlerinin yaklaşmasıyla birlikte, cuma namazı saati de merak konusu oldu. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerde ikamet eden pek çok vatandaş, cuma namazı ibadetini saatini kaçırmadan zamanında gerçekleştirmek için cuma namazı saati araştırmalarını yoğunlaştırdı. Peki, Cuma namazı bugün saat kaçta kılınacak?

Haberin Devamı

Cuma vakti öncesi, cuma namazının saatine yönelik araştırmalar hız kazandı. Aynı zamanda Berat Kandili'ne denk gelen cuma namazının bugün saat kaçta kılınacağını merak eden vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı il il cuma namazı saatlerini sorguluyor. İşte, Diyanet'in yayınladığı 19 Nisan il il cuma namazı saatleri...

CUMA NAMAZI BUGÜN SAAT KAÇTA KILINACAK?

Milyonlarca Müslüman cuma namazı ibadetini zamanında yapmak için 19 Nisan'da cuma namazının saat kaçta eda edileceğini soruşturuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı bilgilere göre İstanbul'da cuma namazı 13:08'de, başkent Ankara'da 12:53'de İzmir'de ise 13:16'da kılınacak. Diğer illere ait cuma namazı saatlerini görmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

İL İL CUMA NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN

CEMAATLE NAMAZ KILMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Haberin Devamı

İslam dini birlik ve beraberliğe büyük önem vermiştir. Günde beş vakit namazın bir arada eda edilmesi (Bakara, 2/43), haftada bir cuma namazının ve senede iki kez olan bayram namazlarının topluca kılınması, müminlerin birbirlerinden haberdar olmalarına, görüşüp kaynaşmalarına, birbirleriyle yardımlaşmalarına vesile olmak gibi bir işlev üstlenmektedir. Bu bakımdan cemaatle namaz, istenen birlik ruhunu sağlamlaştırıcı ve devam ettirici bir rol üstlenmektedir.

Hz. Peygamber (s.a.s.), farz kılınışından itibaren hayatının son zamanlarına kadar beş vakit namazı sürekli kendisi cemaate imam olarak kıldırmış, müslümanları da namazları cemaatle kılmaya teşvik etmiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 49).

Cemaatin önemini gösteren çok sayıda hadis bulunmaktadır. Bunlardan birinde Hz. Peygamber (s.a.s.), “Üç kişi bir köyde veya kırda bulunur ve namazlarını cemaatle kılmazlarsa, şeytan onlara hâkim olur. Öyleyse cemaatten ayrılma. Çünkü kurt ancak sürüden ayrılan koyunu yer.” (Ebû Dâvûd, Salât, 47) buyurmaktadır. Bir diğer hadiste ise “Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, ateş yakılması için odun toplanmasını emretmeyi, sonra da namaz için ezan okunmasını, daha sonra da bir kimseye emredip imam olmasını, sonra da cemaatle namaza gelmeyenlere gidip evlerini yakmayı düşündüm.” (Buhârî, Ezân, 29, 34; Müslim, Mesâcid, 251-254) diyerek cemaati terk edenlere ciddi bir uyarıda bulunmuştur. Ayrıca özendirmek için cemaatle kılınan namazın sevabının, tek başına kılınandan 27 derece daha fazla olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Ezân, 30; Müslim, Mesâcid, 249).

Haberin Devamı

Cemaatle namaz kılmanın önemini belirten bu ve benzeri hadislerden ve ilgili âyetlerden hareketle Hanbelîler namazın cemaatle kılınmasının, erkekler için farz-ı ayın, Şâfiîler ise farz-ı kifâye olduğunu söylemişlerdir. Hanefî ve Mâlikîlere göre ise, cuma namazı dışındaki farz namazları cemaatle kılmak, gücü yeten erkekler için müekked sünnettir (Mergınanî, el-Hidâye, I, 362; Kâsânî, Bedâî’, I, 155; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, I, 368-369).

Bu itibarla cemaate gitmeye engel bir durum olmadıkça namazlar cemaatle kılınmaya çalışılmalıdır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) camiye giderken atılan her adımdan dolayı kişinin bir derece yükseltilip, bir günahının silineceğini haber vermiştir (Buhârî, Ezân, 30; Ebû Dâvûd, Salât, 49).

BAKMADAN GEÇME!