CSO salonuna makyaj

Güncelleme Tarihi:

CSO salonuna makyaj
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 18:44

Sanat sezonunun başından bu yana farklı mekanlarda konser veren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) salonundaki tadilat çalışmalarına gelecek ay başlanması planlanıyor. Kaba inşaat haline getirilip akustik açıdan yeni bir yapıya kavuşturulması düşünülen salonda koltuk sayısı da 700'e indirilerek koltukların arasındaki mesafe genişletilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, salonun tadilatına ilişkin proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ile Altındağ Belediyesi tarafından onaylandı. Salonun tadilatına da gerçekleştirilen ihaleyi kazanan müteahhitle sözleşme imzalandıktan sonra başlanması planlanıyor.
Tadilat çalışmaları kapsamında salonun akustiği konusunda düzenleme yapılması ve diğer eksikleri ile yanlışlıklarının da düzeltilmesi planlanıyor. Fuayeleri yeniden yapılandırılacak CSO salonunun sanatçı kafeteryası büyütülecek. Ayrıca, yönetim bölümü, soyunma odaları ve çalışma odaları yeniden düzenlenecek.

KABA İNŞAAT HALİNE GETİRİLECEK

CSO'da yapılan iç tadilat kapsamında salon öncelikle kaba inşaat haline getirilerek yeni baştan inşa edilecek.
Mesleki kontrolünün mimar Özgür Ecevit ve ekibi tarafından gerçekleştirileceği salonda seyirci tarafından sürekli şikayet edilen koltukların arasındaki mesafenin darlığı konusunda da çalışma yapılacak. Bu kapsamda, koltuk sayısı 700'e indirilecek ve koltukların arasındaki mesafe de 95 santimetreye çıkarılacak.

Salonun akustiğiyle ilgili sorun da salon hacminin büyütülmesi ve ahşap yansıtıcıların kullanılmasıyla düzeltilecek. Sidney ve Metropolitan operalarının akustiğini gerçekleştiren ekipten Niels Jordan'ın da kontrol müşaviri olarak yer alacağı ekip, önceden gerçekleştirdiği hesaplamalara ilişkin projeyi hayata geçirerek CSO'nun akustik sorununa çözüm üretecek.

Tadilatın Haziran veya Temmuz ayında tamamlanması ve orkestranın gelecek sanat sezonunda yenilenmiş salonunda izleyicisini ağırlaması planlanıyor.

ENSTRÜMAN SORUNU

Bu arada, orkestranın geçen yıllar içerisinde yıpranan enstrümanlarının yenilenmesi ve tamiratlarının yapılmasına ilişkin sorun da yeniden masaya yatırılacak.

Geçen yılın bütçesinden çıkan ödeneğin kullanımı 2007 yılı sonuna rastlaması nedeniyle gerçekleştirilemediğinden, konuyla ilgili yeniden adım atıldı.

Bu durumun telafisi için Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile de temasa geçilirken, prosedürün yeniden başlaması ve ödeneğin alınmasıyla birlikte CSO'nun enstrüman ihtiyacının giderilmesine çalışılacak.

Sezon açılışını Mamak'taki tarihi konservatuvar binası ile ODTÜ Stadyumu'nda gerçekleştiren CSO, daha sonraki aylarda Bilkent Konser Salonu ile Gazi Üniversitesi Konser Salonu'nda sanatseverlerle buluşmuştu. Orkestraya Ocak ayından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu evsahipliği yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!