CSIS: İstanbul tanker tehdidinde

Güncelleme Tarihi:

CSIS: İstanbul tanker tehdidinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından yayımlanan son ‘Kafkasya ve Enerji’ konulu raporda, Türk boğazlarının ve özellikle İstanbul’un, geçiş yapan petrol tankerlerinin giderek artan tehdidi altında bulunduğu vurgulandı.

CSIS’in raporunda, ihalesi sonuçlanan, radar meteoroloji ölçüm ve bilgisayar sistemlerinden oluşacak Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) sisteminin Türk hükümetince en kısa sürede uygulamaya konulması gerektiği belirtildi.

Raporda, Türk boğazlarından yılda ortalama 51 bin geminin geçtiği, bunların 5 bininin petrol tankeri olduğu hatırlatıldı. Halen yılda 60 milyon ton petrol taşıyan bu tankerlerin sayısının Rusya’nın Novorossiisk limanından daha fazla dolum yapılması halinde giderek artacağı anlatılan raporda, özellikle İstanbul boğazında çok vahim boyutta kaza meydana gelmemesi ‘mucize’ olarak nitelendirildi.

Büyük zarar verir

Böyle bir kazanın İstanbul’a çok büyük zarar vereceği vurgulanan raporda, VTS sistemi ihalesinin geçen yıl ekim ayında, ABD’nin Lockheed Martin şirketi tarafından 19.9 milyon dolarlık bedel karşılığı kazanıldığı belirtildi.

Raporda, o zamandan bu yana yaşamsal derecede önemli sistemin inşasına bir türlü başlanamadığı belirtilerek, Türk hükümetinin, İstanbul ve boğazların iyiliği için bu projeyi hemen uygulamaya koyması gerektiği ifade edildi. CSIS, Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in, Türk boğazlarının süper tankerlerin geçiş yolu olmayacağı yönündeki sözlerine de yer verdi. (aa)

Günde iki bin sefer

TÜDAV (Türk Deniz Araştırmaları Vakfı) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk'ün verdiği bilgiye göre:

Boğaz'dan günde 150, yılda 50 bin gemi geçiyor.

Şehir Hatları vapurları, yolcu motorları ve deniz otobüsleriyle birlikte günde iki bin sefer gerçekleşiyor.

Boğaz artık şehir içi trafiğe benzeyen bu trafiği kaldıramıyor.

Kaza sayısındaki artış tamamen trafiğin artışıyla doğru orantılı.

Boğaz trafiğine karışan tam 14 kurum var, bu da işleri zorlaştırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!