‘Cruise’ krizi

Güncelleme Tarihi:

‘Cruise’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2012 00:00

İtalya’da yan yatan lüks yolcu gemisi (cruise) Costa Concordia, Almanya ile bu ülke arasında kriz çıkardı. Alman dergisi Der Spiegel son sayısında kazayı konu alıp, ‘Alman kaptan böyle yapmazdı’ diye yazınca, Il Giornale gazetesinden ağır yanıt geldi: “En azından soykırımcı değiliz.”

Haberin Devamı

ALMANYA’nın en saygın dergilerinden Der Spiegel’in köşeyazarı Jan Fleischhauer’in, İtalya’da yaşanan ‘cruise’ kazası üzerine son sayıda kaleme aldığı, “Costa Concordia’nın kaptanının İtalyan olmasına şaşıran var mı? Bir Alman veya İngiliz kaptan böyle bir vur-kaç yapar mıydı” yazısı, İtalyanları kızdırdı. Eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin ailesinin sahip olduğu Il Giornale Gazetesi, tartışmalı bir başlık içeren çok sert bir başyazı yayınladı: “A noi Schettino, a voi Auschwitz” (Bizim Schettino’muz varsa, sizin Auschwitz’iniz var).
Yazıda, “Yahudi soykırımının yıldönümünde Nazilerden ve Auschwitz toplama kampından utanın. Ne kadar üstün bir ırk olduğunuz Hitler’den belli! Bizim kaptan 30 yolcuyu öldürdü, siz Almanlar 6 milyon kişiyi öldürdünüz” ifadesi kullanıldı.
Roma nota verecek
Protesto kampanyası da başlatan gazete, İtalyanların tepkilerini Alman dergisinin internet sitesinde ve Facebook sayfasında göstermesi çağrısında bulundu. Buna karşın Il Giornale’ye tepki gösteren İtalyanlar da var. İtalya’nın Berlin Büyükelçiliği’nin Alman hükümetine bir nota göndereceği de öne sürülüyor.

Haberin Devamı

460 milyon dolarlık dava

GEMİNİN sahibi olan şirketin önerdiği 11 bin Euro tazminatı  kazazede yolcular yeterli bulmadı. 6 Amerikalı kazazede, ülkelerine döndükten sonra Costa Deniz Yolları ve aracı Carnival şirketine 460 milyon dolarlık tazminat davası açtı. Avukat Marc Bern, müvekkillerinin ağır stres yaşayıp kendi başlarına kurtulma çaresi aradıklarını ve kaptanın gemiyi terk etmesiyle sahipsiz kaldıklarını öne sürerek bu tazminatı istediklerini söyledi. Ancak seyahat sözleşmelerinde, kaza durumunda sadece İtalya’da dava açılabileceği maddesi var. Bu arada 16 kayıp kişinin arama çalışmalarında dün gemiden bir ceset daha çıkarıldı, ölü sayısı 17’ye yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!