Crazy Horse genelevi Sioux'ları kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Crazy Horse genelevi Siouxları kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 02:11

ABD'nin Nevada Eyaleti'neki bir genelev için kullanılacak isim, beyaz adam ile Kızılderilileri yine karşı karşıya getirdi. Kumarhaneler kenti Reno yakınlarındaki genelevin sahipleri, işletmeye ‘‘Crazy Horse’’ (Çılgın At) adını vermeyi planlıyor. Ancak Çılgın At, Amerikan yerlilerinin en büyük kahramanlarından birinin adı.

Crazy Horse (Çılgın At) Amerkian Kızılderileri kabilelerinden Sioux'ların efsanevi kahramanı. Crazy Hourse, birçok kez filme konu olan 1876 tarihli ‘‘Little Big Horn’’ (Küçük Büyük Boynuz) savaşında General Custer komutasındaki Mavi Ceketliler'i büyük bir yenilgiye uğratan Kızılderili liderlerinden biriydi. O savaşta Crazy Hourse'un çabaları olmasaydı, belki de beyazlar savaşı kazanacaktı.

Amerikan Kızılderili liderlerinden Rocky Boice, efsanevi kahramanlarının adının bir geneleve verilmek istenmesi üzerine ‘‘Büyük bir Amerikan yerlisinin adını bir geneleve vermek hiç uygun değil’’ diye isyan etti. Boice ve diğer Kızılderili liderler, söz konusu genelevin bulunduğu Storey Bölgesi Konseyi'nin toplantısına katılarak konuyu acilen gündeme getirecekler. Kızılderili liderler, büyük Sioux savaşçısı Çılgın At'ın adının bir geneleve verilmesini ne olursa olsun engellemeye çalışacaklar. 

ÇILGIN AT, Bizim için NELSON Mandela gibidir

Crazy Horse gibi kendilerince ‘‘kutsal olan’’ isimlerin izin alınmadan birçok yerde kullanılmasının Kızılderililere getirdiği rahatsızlık, aslında yeni değil. Kızılderililer, striptiz kulüplerinden viski markalarına kadar, birçok alanda, ticari amaçla ‘‘Crayy Hourse’’ adının kullanılmasına yıllardır karşı çıkıyorlar. Geçen mart ayında da tartışma alevlenmiş ve Sioux liderlerinden Wilmer Mesteth ‘‘Crazy Horse, Kızılderililer için halkının hakları uğruna mücadele etmiş ve canını vermiş bir liderdir. Martin Luther King ya da Nelson Mandela gibi bir liderdir’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!