CPJ raporuna göre Türkiye hapisteki gazeteci şampiyonu

Güncelleme Tarihi:

CPJ raporuna göre Türkiye hapisteki gazeteci şampiyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2012 00:00

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) bugün yayımlanan raporuna göre, dünyada en fazla gazetecinin cezaevinde olduğu ülke Türkiye. Türkiye’yi listede İran ve Çin takip ediyor.

Haberin Devamı

New York merkezli komitenin açıklamasında, Türkiye’de hapishanedeki gazeteci sayısının bu yıl rekor seviyeye ulaştığı, eleştirel muhabir ve editörlerin “terör”le ve diğer devlete karşı suçlarla suçlandığı ifade edildi.

CPJ Direktörü Joel Simon’ın açıklamasında, “Devlet karşıtı suçlamalar ve ‘terörist’ etiketlerinin hükümetlerin gazetecileri korkutmak, göz altına almak ve hapse atmak için tercih ettiği araçlara dönüştüğü bir dönemde yaşıyoruz” dedi.

Simon, “Rahatsızlık verici meseleler hakkındaki araştırmacı gazeteciliğin suç haline getirilmesi sadece uluslararası hukukun ihlali değil, aynı zamanda dünya genelindeki insanların bağımsız bilgi toplama, yayma ve alma hakkının da engellenmesi anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.

1 ARALIK İTİBARIYLA 49
CPJ’in raporuna göre Türkiye’de hapiste 1 Aralık itibarıyla en az 49 gazeteci bulunuyor. Bunların birçoğu terörle ilgili suçlamalar nedeniyle tutulan Kürtler ve hükümete karşı plan kurmakla suçlanan diğer gazeteciler.

Haberin Devamı

Rapora göre İran’da tutuklu gazeteci sayısı 45, Çin’de ise 32. Dünya genelindeki 27 ülkede toplam hapisteki yazar, editör ve fotoğrafçı sayısı ise 232. Rapora göre bu tablo bu yıl içinde hapse atılan ve serbest bırakılan gazetecilerin çoğunluğunu kapsamıyor.

1 Aralık 2011 tarihinde ise sayı 179’du. CPJ, 1990 yılında bu raporu hazırlamaya başladığından bu yana hiç bu kadar hızlı bir artış yaşanmamıştı. 232’den önceki rekor ise 1996 yılında 185 gazeteciydi.

Türkiye, İran ve Çin’in ardından listedeki ülkeler 28 gazeteciyle Eritre ve 15 gazeteciyle Suriye. Bu ikilinin ardından Vietnam (14), Azerbaycan (9), Suudi Arabistan (4) ve Özbekistan geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!