MGK'dan çözüme tam destek çıktı

Güncelleme Tarihi:

MGKdan çözüme tam destek çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2004 01:40

Kıbrıs gündemiyle toplanan MGK’dan, ‘Türkiye çözümü içtenlikle destekliyor’ mesajı geldi. Annan Planı’nda yapılan son değişiklikle kazanımlar elde edildiği vurgulanan toplantıda, derogasyonların kalıcı olmamasının sıkıntı yaratacağına dikkat çekildi.

MİLLİ Güvenlik Kurulu’nun (MGK) dünkü toplantısından Kıbrıs’ta çözüme destek kararı çıktı. 2.5 saat süren toplantı sonrası yayınlanan kısa bildiride, ‘Mevcut süreci başlatan taraf olan Türkiye, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması çabalarını içtenlikle desteklemeye devam etmektedir’ denildi. Bildiride, ‘Kurul, Kıbrıs konusunda New York mutabakatı sonrasında başlayan müzakere sürecini ve İsviçre’de yapılan görüşmeleri gözden geçirmiş, ulaşılan son noktaya ilişkin olarak, müzakerelere katılan heyetimiz mensuplarınca yapılan açıklamalar dinlenmiştir’ ifadesi yer aldı.

Bildiride, ortaya çıkan metinlerin kapsamlı bir biçimde değerlendirilmesine fırsat tanımak ve kurul üyelerinin çalışma programı da dikkate alınarak, MGK’nın pazartesi günü ikinci kez toplanacağı belirtildi. MGK’nın mart ayı olağan toplantısı önceki gün yapıldığı için, Kıbrıs gündemli ikinci toplantı da, dünkü gibi ‘olağanüstü’ niteliğinde olacak.

BAŞBUĞ SÜRPRİZİ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında yapılan Kıbrıs ana gündemli MGK toplantısına İsviçre’den dün sabaha karşı dönen Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal de katıldı. Toplantıda İsviçre’de yapılan görüşmeler ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın taraflara referanduma götürmeleri için sunduğu son plan masaya yatırıldı. MGK üyesi olmayan ve toplantıda sürekli yer alan bürokratlar arasında da bulunmayan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un da MGK’ya katılması dikkat çekti.

KARPAZ SEVİNCİ

Edinilen bilgiye göre toplantıda ön plana çıkan konulardan birisi, ‘derogasyonlar’ (istisna) oldu. Türk tarafının tüm ısrarına rağmen BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın referanduma götürmeleri için taraflara sunduğu son planda derogasyonların kalıcı olarak yer almaması, Ankara’nın en büyük sıkıntısı olarak görülüyor. Toplantıda, müzakereler sonucu Türk tarafının değiştirilmesini istediği 36 maddeden, büyük bölümünde istenilen düzeyde kazanım elde edildiği değerlendirilmesi yapıldı. Özellikle stratejik açıdan büyük önem taşıyan Karpaz bölgesinin Türk tarafında kalmasına dikkat çekildi. Yapılan değerlendirmelerde, Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasından sonra birçok maddenin kadük duruma düşebileceği de ifade edildi.

DEROGASYON SIKINTISI

Derogasyonlarla ilgili AB’nin genişlemeden sorumlu yüksek komiseri Günter Verheugen ile yapılan görüşmelerde ortaya atılan bir formül de, MGK’da konuşuldu. Buna göre, Annan Planı referandum sonunda her iki tarafca kabul edildiği takdirde, yeni kurulacak Birleşik Kıbrıs’ın kurucu devletleri ortak bir mektubu kaleme alarak AB’ye başvuracaklar. Bu mektupta Kıbrıs’ta varılan anlaşmanın AB’nin birincil hukuku olması konusunda tarafların hemfikir olduğu belirtilip, AB Konseyi ile Komisyon’dan bu talebi kabul etmesi istenecek.

MGK toplantısının ardından asker kanadın Genelkurmay Karargahı’nda biraraya gelerek, yaklaşık bir saat süren bir toplantı yaptığı öğrenildi.

DETAYLARA İNECEĞİZ

Dışişleri Bakanı Gül, NATO Dışişleri toplantısı için Brüksel’e hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, MGK’nın neden bir kez daha toplanacağının sorulması üzerine, İsviçre’den sabah saatlerinde dönüldüğünü anımsattı. Bütün dökümanları hazırlamak ve detaylı çalışma yapabilmek için yeterli zaman olmadığını ve MGK’da ancak genel bilgilendirme yapılabildiğini anlatan Gül, ‘Dolayısıyla bütün evrakların ve herşeyin iyice incelenmesi için pazartesi günü bir kez daha toplanıp, detaylara inip, tam bilgilendirmenin yapılabilmesi için teklif geldi. Biz de uygun bulduk’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!