“Cowparade” inekleri satılıyor

Güncelleme Tarihi:

“Cowparade” inekleri satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2007 11:24

İstanbul sokaklarını 3 aydır açık hava sergisine dönüştüren “CowParade” inek heykelleri, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı ve Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneğine fon oluşturmak için 24 Kasımda düzenlenecek müzayede ile satışa sunulacak.

Haberin Devamı

CowParade İstanbul etkinliğinin ana sponsoru SÜTAŞ'ın Pazarlama Başkanı Ergun Ermutlu, AA muhabirine, etkinlik ve sonuçları hakkında bilgi verdi.
Etkinliğin 1998 yılında İsviçreli sanat yönetmeni Walter Knapp ile heykeltıraş oğlu Pascal Knapp'ın projesi olarak sokaklarda görülmeye başladığını ifade eden Ermutlu, Knapp'ların, inek heykellerini üreterek ve tasarlayarak ilk CowParade etkinliğini Zürih'te düzenlediğini bildirdi. Ermutlu, Cowparade'ye uluslararası ismini ise 1999 yılında Chicago'lu iş adamı Peter Hanig'in verdiğini söyledi.

CowParade'nın yaklaşık 10 yıldır, Paris, New York, Monaco, Moskova, Sidney, Tokyo, Londra ve son olarak İstanbul olmak üzere dünyanın 55 büyük şehrinde düzenlendiğini kaydeden Ermutlu, sanatçıların hayat verdiği inek tasarımlarının 3 ay boyunca şehir sokaklarında sergilendikten sonra satıldığını ve gelirin sivil toplum kuruluşlarına fon oluşturduğunu anlattı.

Haberin Devamı

İstanbul'daki etkinliğin 1 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildiğini anımsatan Ergun Ermutlu, etkinlikte Sezen Aksu, Alinur Velidedeoğlu, Alev Gözonar, Cemil İpekçi, Hafize Uncuoğlu, Ayça Akad gibi ünlü sanatçılar ile Marmara, Mimar Sinan ve Anadolu üniversitesi öğrencilerinin de aralarında bulunduğu 150 tasarımcının tasarladığı 185 inek heykelinin, Harbiye'den Sultanahmet'e, Ortaköy'den Bebek'e İstanbul'un en hareketli noktalarında sergilendiğini anlattı.
Ermutlu, rengarenk ineklerin, İstanbul halkının yoğun ilgisiyle karşılandığını belirterek, sanatçılar açısından da farklı bir deneyim olan serginin çok başarılı geçtiğini söyledi.

“VANDALİZM DEĞİL, YOĞUN SEVGİ GÖSTERİSİ”

Sergi süresince bazı ineklerin tahrip edildiğini, ama çok büyük problemler yaşamadıklarını dile getiren Ermutlu, Cowparade yetkililerinin, yaşananların “vandalizm değil, yoğun sevgi gösterisi” olarak yorumladıklarını ifade etti.
Ermutlu, ayrıca insanların ineklerde kendilerinden bir iz bırakma adına, ağaçlara, sıralara yazıldığı gibi ineklerin üzerilerine adlarını yazdığını da bildirdi.
Vatandaşların inek heykellerini benimsediklerini belirten Ermutlu, ineklerin önünde fotoğraf çektirmek için uzun kuyruklar oluşturulduğunu söyledi.

SATILACAK İNEKLER

Ergun Ermutlu, serginin aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ifade ederek, aralarında Sezen Aksu'nun tasarladığı “İnek Deyip Geçme”, Alinur Velidedeoğlu'nun “Üreten İnek”, Cemil İpekçi'nin “Cemil İpek” adlarıyla hayat verdiği heykellerin de bulunduğu 76 ineğin, 24 Kasımda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek müzayede ile satışa sunulacağını anlattı.
Antik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam yönetiminde düzenlenecek müzayededen elde edilecek gelirin AÇEV, TEMA ve Sokak Çocukları
Rehabilitasyon Derneğine fon oluşturacağını belirten Ermutlu, inek heykellerinin 5 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulacağını bildirdi.
Ermutlu, “Sivil toplum kuruluşları için fon oluşturmanın sempatik bir yöntemi bulunmuş. Müzayede sonucu, Türk insanının toplumsal duyarlılığını da gösterecek” dedi.

Haberin Devamı

10 MİLYON DOLAR GELİR ELDE EDİLDİ
Dünya çapındaki müzayedelerde bugüne kadar 10 milyon Doların üzerinde yardımın sivil toplum kuruluşlarına aktarıldığını dile getiren Ermutlu, Ringo Star, Oprah Winfrey, Elton John, Queen Elizabeth, Ürdün Kraliçesi Rania ve Nelson Mandela gibi bir çok ismin tasarladığı inek heykellerinin satıldığını belirtti.
Chicago'daki açık artırmada 3 milyon Doların sivil toplum kuruluşlarına aktarıldığını, “Handsome” adlı bir ineğin 110 bin Dolara alıcı bulduğunu anlatan Ermutlu, New York'taki müzayede de ise 1 milyon 351 bin Dolar toplanırken, en yüksek teklifi ise 60 bin Dolarla “Dolara Tiffany” adlı inek heykelinin aldığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!