Corona virüsü bulunduğu yüzeyde ne kadar yaşar? İnanılmaz sonuçlar!

Güncelleme Tarihi:

Corona virüsü bulunduğu yüzeyde ne kadar yaşar İnanılmaz sonuçlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2020 19:16

Yeni tip corona virüsü (Covid-19) yüzeylerde ne kadar süre yaşayabildiği en çok merak edilen konulardan biri. Virüs plastik yüzeylerde 2-3 güne kadar hayatta kalabiliyor. Virüs öksürükler nedeniyle oluşan damlacıklarda da 3 saate kadar yaşayabiliyor.

Haberin Devamı

BBC Future’da yer alan bir habere göre, yeni tip corona virüs (Covid-19) bulunduğu yüzeylerden, dokunma yoluyla insan vücuduna giriyor. Ancak virüsün vücut dışında ne kadar süre yaşadığı uzmanlar tarafından yeni aydınlatılıyor.

Virüs korkusundan insanlar halka açık yerlerde bir yerlere dokunmak istemiyor. Dirsekleriyle kapı açmaya çalışanlar, toplu taşımada tutamaçları tutmamak için özen gösterenler ve her sabah masalarını silen ofis çalışanları artık dünyanın her yerinde tanıdık sahneler olmaya başladı.

Grip de dahil olmak üzere birçok solunum yolu virüsü gibi, Covid-19, enfekte olmuş bir kişinin öksürdüğü sırada burun ve ağzından çıkan küçük damlacıklarla yayılabiliyor. Tek bir öksürük üç bin damlacık üretebiliyor. Bu parçacıklar, diğer insanlara, giysilere ve etrafındaki yüzeylere inebilir.

Haberin Devamı

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre bir yüzeye veya nesneye dokunduktan sonra kendi yüzüne dokunmak virüsün yayılmasının ana yolu değil. Yine de Dünya Sağlık Örgütü ve diğer sağlık yetkilileri, Covid-19’un yayılmasını önlemede hem ellerini yıkamak hem de sık sık dokunulan yüzeyleri temizlemenin önemli olduğunu vurguladı.

ÖKSÜRÜK DAMLACIKLARINDA 3 SAAT YAŞAYABİLİR

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden (NIH) bir virolog olan Neeltje van Doremalen ve Hamilton, Montana’daki Rocky Mountain Laboratuvalarındaki meslektaşları, SARS-CoV-2’nin ne kadar süre dayanabileceğine dair ilk testlerden bazılarını yaptılar. Henüz bilimsel bir dergide yayınlanmamış olan çalışmalar, virüsün havaya öksürüldükten sonra üç saate kadar damlacıklarda hayatta kalabileceğini göstermektedir.

PLASTİK YÜZEYLERDE 2-3 GÜN

1-5 mikrometre arasındaki ince damlacıklar (bir insan saçının genişliğinden yaklaşık 30 kat küçük) havada birkaç saat kalabilir.

NIH çalışması virüsün kartonda 24 saate kadar, plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde ise 2-3 güne kadar hayatta kalabildiğini buldu.

Bulgular, virüsün kapı kolları, plastik kaplamalı veya lamine tezgahlar ve diğer sert yüzeylerde bu kadar uzun kalabileceğini gösteriyor. Ancak araştırmacılar, bakır yüzeylerin virüsü yaklaşık dört saat içinde öldürme eğiliminde olduğunu buldular.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, corona virüsün, yüzde 62-71 alkol veya yüzde 0.5 hidrojen peroksit ağartıcı veya yüzde 0.1 sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu ile yüzeyleri dezenfekte ederek bir dakika içinde etkisiz hale getirilebileceğini gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!