Cop yerine LRAD geliyor

Güncelleme Tarihi:

Cop yerine LRAD geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2008 11:28

Polis, yeni ve çok tartışılacak 'gösteri dağıtma cihazı'nın hazırlıklarını yapıyor. LRAD adlı cihazla 30 derecelik açı içinde kalan göstericilere, kulakları çınlatacak yüksek ses verilecek. Ses 300-400 metre içinde etkili olacak.

Haberin Devamı

İŞTE LRAD'IN FOTOĞRAFLARI

 

Polis, gösterilerde 'Dağılın' uyarısına 'kulak asmayan' göstericilere karşı, 'kulakları çınlatacak' bir aygıtı kullanmaya hazırlanıyor. İlk kez, geçen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kutlandığı Kadıköy İskele Meydanı'nda denenen 'LRAD' (Long Range Acoustic Device) adlı aygıt, yöneltildiği hedefi, kulakları çınlatacak ölçüde sesle rahatsız ederek, uzaklaşmasına neden oluyor. Aşırı gaz bombası ve biber gazı kullanması nedeniyle eleştirilen Türk polisinin bu uygulamada dozu ayarlaması tek temenni.

 

Radikal Gazetesi'nden İsmail Saymaz'ın haberine göre, ABD'de dört yıl önce üretilen LRAD, Türkiye'ye C2-Tech Bilişim Teknolojileri Bilişim Sanayi Ticaret Anonim Şirketi tarafından bu yıl ithal edildi. Şirket Genel Müdürü Dr. Cüneyt Fırat'ın verdiği bilgiye göre, Türkçesi, 'uzun erimli ses aygıtı' anlamına gelen LRAD, askeri güvenlik için tasarlandı. ABD'ye ait bir firkateynin Yemen'de 2003'te bir botun saldırısına uğraması sonrası ABD?Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılmaya başlandı. Fırat'a göre, aygıt şu özellikleri taşıyor: "Belirli 30 derecelik açı içinde kalan kitle veya nesneyi hedef alıyor.

 

Haberin Devamı

Sağırlık sınırında

 

Kalıcı sağırlık için 160 desibel yeterken, aygıt 152 decibele ulaşıyor. 30 derecelik açının dışında kalanlar sesten etkilenmiyor. Ses iki kilometrelik alana yayılabiliyor. Sesin rahatsız etmesi için 300 metrelik uzaklık yetiyor. Aygıt, 25 kilo ağırlığında. Üç ayak üzerinde ya da araca monte edilebiliyor. LRAD?yaklaşık 600 vat enerjiyle çalışıyor.

 

Fırat, 'Dağılın' uyarısını böyle etkili biçimde duyuracağını belirterek şunları söylüyor: "Polisin ilk amacı, gürültülü ortamda sesini duyurabilmek. 300-400 metre içindeyse kişileri rahatsız edebilir. Kulaklarda çınlama oluşturur. Düşünün ki, kuvvetli sesle kulağınıza bağırılıyor. Kalabalık şaşırıyor."Fırat'a göre ABD'de polis güçlerinin kullandığı aygıt yıl başında Türkiye'ye getirildi. Öncelikle polis teşkilatına önerildi ve ilk deneme, 8 Mart'ta Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün kutlandığı Kadıköy İskele Meydanı'nda, eylem başlamadan önce yapıldı.

 

Haberin Devamı

Denendi, beğenildi

 

Denemeye çevik kuvvet ve güvenlik şube müdürlerinin yer aldığı polisler katıldı.

 

Bir polis yetkilisi, cihazların şimdilik denendiğini, 3-4 tane almayı düşündüklerini söyleyerek, "Bu sesle göstericilerin bir kısmı dağılır. Mesela 3 bin kişi varsa 2 bini dağılacaktır. Polisle çatışacak insanlar kalır. Onlara da su ve gazla müdahale edilir" dedi. Polis yetkilisi deneme sırasında alanda olduğunu vurgulayarak, "Sesten müthiş rahatsızlık duydum. Endişe yaşıyorsunuz" diye konuştu. Polise önerilen aygıtın en gelişkin modeli 60 bin YTL civarında. Ayrıca Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kuşlara karşıda kullanılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!