Cop, gaz, basınçlı su ve tekme bayramı

Güncelleme Tarihi:

Cop, gaz, basınçlı su ve tekme bayramı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 07:00

Taksim’de 1 Mayıs yine olaylı geçti. Polis, işçilere DİSK binasından dışarı adım attırmadı, basınçlı suyla çıkanı ya içeri ya yola devirdi. Küçük grupların Taksim’e yürüme çabası, cop, gaz bombaları ve attıkları taşlar geri fırlatılarak kırıldı. Şişli Etfal Hastanesi’nde atılan gaz bombasından doktor, hemşire ve hastalar da nasibini aldı, Cumhuriyet Gazetesi muhabirinin kolu copla kırıldı, 530 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

TAKSÄ°M’e çıkarak 1 Mayıs’ı kutlamak için farklı ÅŸehirlerden gelen işçiler, önceki geceden itibaren ÅžiÅŸli Abide-i Hürriyet Caddesi Nakiye Ergül Sokak’taki DÄ°SK Genel Merkezi önünde toplandı. Merkez önündeki 500 işçi, sabah 08.30’da polisin uyarısı üzerine dağılmayınca, panzerden basınçlı ve boyalı su ile biber gazı bombası yaÄŸmuruna tutuldu. İşçilerin bir kısmı DÄ°SK binasına, bir kısmı ara sokaklara kaçtı. Bu andan sonra DÄ°SK binasına ulaÅŸmak isteyen küçük gruplarla polis arasında kovalamaca baÅŸladı. Polis DÄ°SK Genel Merkezi çevresine 11.00’a kadar 4 kez müdahale etti. Her müdahale sırasında kalabalık içeri kaçarak camlardan slogan attı. DÄ°SK Genel Merkezi’ne gelen CHP Ä°stanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat da atılan gazlardan etkilendi.  Â

Haberin Devamı



 

 

 

 

Bunlar bizi öldürecek
  Â
Saat 11.15’de DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, "Bunlar bizi öldürecek" diyerek eylemi bıraktıklarını açıkladı. 11.30’da DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DSP’ye ait parti otobüsü üzerinde açıklama yaparak "Şu anda İstanbul bir hapishaneye çevrilmiştir. DİSK’in genel merkezine tecavüz edilmiştir, bunu kınıyoruz" dedi. Polisin DİSK binasından toplananlara peş peşe müdahaleleri sürerken, Şişli Camii önünde biraraya gelen yaklaşık 250 kişilik grupla, Osmanbey, Nişantaşı, Dolapdere, Kurtuluş, Mecidiyeköy, Bomonti ve İstiklal Caddesi’nde ara sokaklardan Taksim’e çıkmak isteyen gruplar da su, gaz ve coplu müdahaleyle dağıtıldı.

Haberin Devamı

   

Hastaneye bile gaz

Gazdan etkilenen göstericilerin sığındığı Şişli Etfal Hastanesi’nin acil servisi önüne de gaz bombaları düştü. Doktorlar ve aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu hastalar gazdan etkilendi. Sıraselviler Caddesi’ne gelerek Taksim’e çıkmak isteyen 300 kişilik gruba atılan gaz bombalarından Firuzağa Camisi’nin altındaki çay bahçelerinin müşterileri de etkilendi.

Cerrah: Olumsuzluk yok

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/bul_polis.jpgŞişli’deki olayları seyretmek için gazete binasının önüne çıkan Cumhuriyet Gazetesi’nin Pazar Dergisi’nde çalışan Ali Deniz Seyfi ve Esra Açıkgöz, göstericileri kovalayan polisleri görünce içeri kaçmak istedi. Ali Deniz’in arkasından gelen bir polis gazete giriş kapısında copla vurarak kolunu kırdı. Ameliyata alınan Ali Deniz’in koluna platin takılacak. Halklar ve Özgürlükler Cephesi (HÖC) üyesi yaklaşık 200 kişilik bir grup Nişantaşı’nda bulunan Vali Konağı’na saldırmaya çalıştı. Polis geniş çaplı güvenlik önlemleri alarak buradaki göstericileri dağıttı. İstanbul Emniyet Müdürü Celalattin Cerrah ise sabahtan itibaren Osmanbey, Taksim çevresinde denetimlerde bulundu. Esnafla sohbet eden Cerrah, İstanbul’da olumsuz bir durum yaşanmadığını söyledi.

Turistler otele kaçtı  Â

Emniyet Müdürü Cerrah’ın koruma aracının camı atılan taşlar sonucu kırıldı. Swissotel’e doğru kaçan ayrı bir grubun peşine düşen polisler, otel önünde biri kadın toplam 3 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan bir kişi, otel önünde ’Yaşasın 1 Mayıs’ diye bağırınca polisler ağzını elleriyle kapayıp tekme attı. Otelden çıkan bir grup turist, dehşete kapılıp, otele geri döndü. Taksim’de ara sokakta yürüyen turist çiftin polisler tarafından coplanması da kameralara yansıdı.

/images/100/0x0/55eb6420f018fbb8f8be1a64

Meydanlarda Taksim’e destek

1 Mayıs, Anadolu’nun pek çok ilinde olaysız ve coşku içinde kutlandı. İşçi Bayramı’nı kutlamak için meydanlara çıkanların büyük kısmı İstanbul’da Taksim’e girmeye çalışan ancak sokulmayan işçilere destek verdi. İstanbul’daki olaylar dışında Ankara ve Adana’daki kutlamalarda arbedeler yaşandı. Ankara Sıhhiye Meydanı’ndaki mitingte polis meydana gaz bombası attı. Bu müdahaleden bazı polisler de etkilendi. Adana’da ise sakin başlayan 1 Mayıs kutalamaları olaylı bitti. Yürüyüş ve miting sonrasında başlayan olaylarda Çevik Kuvvet Şube Müdürü Duran Özfen ile bazı polis ve göstericiler yaralandı. olaylarda 40 kişi tutuklandı. Büyük mitinglerin yapıldığı İzmir, Samsun, Ordu ve Mersin’de kutlamalar olaysız bitti. Bu mitinglerde atılan sloganlarda hükümetin ve İstanbul Emniyeti’nin Taksim ile ilgili tutumu protesto edildi.

Hastaneye gaz bombası       Â

Sıkılan gaz bombalarından eylemciler kadar çevredeki insanlar da nasibini aldı. Gazdan etkilenen göstericilerin tedavi olmak için gittiği Şişli Etfal Hastanesi’nin acil servisi önüne de gaz bombaları düştü. Doktorlar ve hastalar gazdan etkilendi. Sıraselviler Caddesi’ne gelerek Taksim’e çıkmak isteyen 300 kişilik gruba atılan gaz bombalarından Firuzağa Camisi’nin altındaki çay bahçelerinin müşterileri de etkilendi.

8 polis, 29 gösterici 1 gazeteci yaralandı     Â

1
Mayıs’ta Taksim’e yürümek isteyen işçileri daha adım atamadan Şişli’deki DİSK Genel Merkezi önünde su ve gaz bombalarıyla durduran polis, yürümek isteyenleri ise İstanbul Valisi Muammer Güler’in direktifleri doğrultusunda ’orantılı güç’ kullanarak dağıttı. Valinin mesajını yanlış değerlendiren bazı polisler, göstericilerin fırlattığı taşları geri atarken, biri de Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ali Deniz Seyfi’in kolunu copla kırdı. Olaylarda 530 kişi gözaltına alındı. 8’i polis 38 kişi yaralandı.

Pasaport polisi bile Taksim’e gönderildi

YAKLAÅžIK
25 bin polis, Taksim Meydanı ile bu alana ulaşan tüm yollarda yoğun güvenlik önlemleri aldı. Atatürk Havalimanı’nda görev yapan çok sayıda polis 1 Mayıs nedeniyle Taksim ve civarına takviye olarak gidince özellikle pasaport işlemleri felce uğradı. Havalimanı Dış Hatlar Terminali geliş katında bulunan 32 pasaport bankosundan sadece 9 tanesinde görevli polis olunca iki saate yakın kuyrukta bekleyen yolcular bağlantılı uçaklarını kaçırdılar.

Toygun ATİLLA-Ali AKSOYER-Mustafa ÖZDABAK-Asım GÜNEŞ-Ardıç AYTALAR-Sefa ÖZKAYA-Mustafa KÜÇÜK-Eray EROLLU-Orhan SAAT-Şefik DİNÇ-Muharrem AYDIN-Serkan AKKOÇ-Taner YENER-Çetin AYDIN-Süleyman KAYA-Burak AKBULUT-Selçuk YAŞAR-Özkan ARSLAN-Ömer ERDEM-Şenol COŞKUNER-Murat KAZANCI-Seyit ERÇİÇEK-İsmail AKTAŞ / İSTANBUL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!