Çöldeki trilyoner

Güncelleme Tarihi:

Çöldeki trilyoner
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bosalar dünyanın her yerinde baş döndürücü bir hızla düşüyor, herkes elindeki hisselerden kurtulmaya çalışıyordu. Arabistan çöllerinin derinliklerinde bir Prens, El Valid bin Talal bin Abdülaziz ise telefonların ve dokuz televizyon ekranının önüne oturmuş ‘‘alın, alın’’ diye sağa sola emirler yağdırıyordu. Finans dünyası, paniğin hakim olduğu o günlerde Kral Fahd'ın yeğeni olan prensin saldırısını büyülenmiş gibi izlediler. Aslında Arap prensi parasını düşüncesizce etrafa savurmuyordu. O ve danışmanları 40 şirket üzerinde tam altı ay boyunca çalışmışlardı. Prens, her gece geç saatlerde haberleri veren 9 ayrı televizyon kanalını izliyordu. 20 Ekim'de borsalar sallanırken, yatırım yapma anının geldiğini anladı. Riyad saatiyle saat 22:00'da New York'daki brokerlarıyla ve Citicorp'un Cenevre'deki yatırım bankacılığı ofisinden Michael Jensen'la irtibata geçti. Prens, ilk olarak aklına yatan dörde firmayı seçti. Daha sonra da yatırım yapacağı tutarı açıkladı: 12 milyar dolar! Prens, gayet soğukkanlı bir şekilde ‘‘Borsada herkes ağlıyordu ama ben zaten böyle olacağını tahmin ettiğim için kendimi bu duruma hazırlamıştım’’, diyor. Prens'in Arap danışmanlarından Mustafa El Heceylan durumu bir şakayla anlatıyor: ‘‘Prensle çalışmak, gerçek parayla monopol oynamak gibi...’’

Basına da girdi

Bir günde tek bir yatırımcı her şeye sahip olmuştu. Prens çok hisse satın almıştı. Üstelik, aldığı hisseler büyük şirketlere aitti. El Valid, yaptığı operasyon sayesinde cep telefonu devi Motorola'nın ve mültimedya devi Netscape'in yüzde 5'ini, basın kralı Murdoch'un medya imparatorluğu olan News Corp. şirketinin yüzde 5'ini ele geçirmişti.

Prens El Valid medya teknolojisine yatırım yapmayı, Ortadoğu'nun iletişim kralı olmayı umut ediyor. ‘‘Komünikasyon, teknoloji, eğlence ve haber konularında yoğunlaşmak istiyorum. Gelecek bunlardan ibaret olacak. News Corp. tek gerçek global haber ve eğlence şirketi. Netscape, internetle ilgili herşeyi kapsıyor. Motorola ise telefon ve uydularda en global olan firma. Bu firmaların hepsi bu oyunda rol alacak.’’

El Valid favori olmayan şirketlere de yatırım yaptı. Apple'dan bir pay aldı çünkü, ürünü seviyordu. Yatırım yapmak için büyük cesaret isteyen Koreli Daewoo şirketinin yüzde 5.9'unu ve moda sektörünün zordaki şirketi Donna Karan'ın yüzde 7'sini aldı.

El Valid, Planet Holywood'un franchising yoluyla dünyaya yayılmasında öncülüğü yaptı; ayrıca şirketin önemli bir ortağı. Ortadoğu'da El Valid, Najwa Karam ve Kathem al Saher'in de içinde bulunduğu top listelerindeki Arap müzisyenlerinin yapımcısı ve Arap Radyo ve Televizyonu (ART) adındaki Arap kanalının büyük hissedarı.

Şişman vahşi çocuk

Prens El Valid, yatırım dünyasında ismen bilinmeyen bir kişi değil ama çoğunlukla görülmeyen bir kişi. New York ve Londra borsasını uydudan takip ettiği kapısı açık odasında onu çalışırken görebilmek için Arap çölüne gitmelisiniz. Kingdom Holding'in başkanı ve hissedarı. Prens, çok başarılı. Geçen Cuma gününe göre son zamanların en iyi yatırım rekoru 12 milyar dolarla prense ait. Amcası Suudi Arabistan Kralı Fahd. Babası Talal, S. Arabistan'ın Fransa'daki eski büyük elçisi. Annesi ise bağımsız Lübnan'ın ilk başbakanı Riad Solh'un kızı Prenses Mona. Anne ve babası tam okul yıllarındayken ayrılmışlar. Prens, iç savaş öncesi Beyrut'ta annesinin ailesi tarafından büyütülmüş. Burası onu çok şişman ve çok vahşi bir çocuk yapmış. Güçlü öz disiplinini edindiği tecrübelerle kendini geliştirmiş. California'da Menlo Koleji'nde iş ve toplum bilimi bölümünde okumuş ve Syracuse Üniversitesi'nden menzun olmuş. Onun yaşantısı herkesten farklı. Bankasına sabah saat onda geliyor ve bütün gün çalışıyor. Üç saat olan öğle arasında ise sağlığını düşünüyor ve saraydaki cimnastik salonuna giderek spor yapıyor. İşi bittikten sonra ay ışığında yürüyor. İçki veya sigara içmiyor. Fransa'da Cannes'da bir yatı ve ayrıca özel bir jet filosu var: Bir Boeing 767, bir Boeing 727 ve bir Challenger 601. Bir tanesi kızına ait mavi Rolls Royce olan 300 arabası var.

El Valid son yıllarda otelleriyle dikkati çekti. Fairmont Grubu'nun yüzde 50'sine Mövenpick'in yüzde 30'una, Four Seasons zincirinin yüzde 25'ine sahip. Paris'teki George V Oteli'nin tek sahibi, Londra'da İnn Oteli'nin, New York'ta da Plaza'nın yarısı onun. Bunlara ek olarak, 17 ayrı lüks otelin de sahibi. Şimdi 15 ayrı ülkede 42 yeni otel açmayı düşünüyor.

El Valid, önümüzdeki 20 yılda Uzakdoğu'nun gelişeceğine inanıyor. Fakat o, yatırımları için ilk elde herşeye ihtiyacı olan Afrika'yı düşünüyor.

Prensin en yakın dostu Micheal

Michael Jackson'ın imajı artık atılmaya yüz tutmuş eski elbiseler kadar bile umursanmıyor. Albüm satışları da çok kötü. Köşe yazılarında eski evliliğinden tutun evlatlığına, Lisa Presley'le olan boşanmasına kadar Jacko'nun hikayeleri yayınlanıyor. Mozart'ın hiç dinlenmediği kadar tutucu bir çöl ülkesi olan Suudi Arabistan'da Michael Jackson'ın şarkıları hükümet tarafından yasak edildi. Jackson ve Prens belki de şov dünyasının en ünlü çifti olabilir. Hatta El Valid bu konu üzerinde çalışıyor gibi görünüyor. Geçen sene prensle birlikte, yarı yarıya ortak olarak Kingdom Entertainment adında bir şirket kurdular. Şirket, Jackson'ın bağlı olduğu Sony firmasıyla görüştü ve Jackson'ın bir prodüktör olması konusunda ortak bir anlaşma imzaladı. El Valid-Jackson firması, Florida Universal stüdyolarında Terminatör II'yi çeviren Landmar Entertainment Grubu'na yüzde 55 hisseyle ortak oldu. Sony, Jackson'un Blood on the dance floor adlı yeni albümü de dahil, müziğini yapmaya devam ediyor. Jackson ve El Valid 1994 yılında ortak olurlar. Bu iki ortak, El Valid'in kolejden bir arkadaşının araya girmesiyle Prens'in yatında düzenlenen bir öğle yemeğinde tanışır. Birbirlerini çok severler ve Prens halkla ilişkisi bozulan ama çok zeki olduğuna inandığı Jackson'ın koruyucu meleği haline gelir. Şimdi, kafasında bir çok plan var. Jackson'ın baş rol alacağı bir filmi önümüzdeki sene için hazırlıyorlar. Ayrıca onun ve prensin Theme Park'daki hisselerini çoğaltmak istiyorlar.

Cıtıcorp

El Valid'in müdür olmayı amaçladığı ve 590 milyon dolara aldığı Citicorp hisseleri şimdi, 5.1 milyar dolar ediyor. Prens, Citicorp şirketi hisselerinin yüzde 8.3'üne sahip.

Planet Hollywood

Tüm dünyaya yayılmış restoran zinciri Planet Hollywood'un hisselerinin yüzde 1.2'si Prens El Valid'e ait. Hisse senetlerinin değeri 22 milyon dolar.

Saks

Prens El Valid, Saks firmasının yüzde 6.1'ine sahip. Firma hisselerinin şu an ki raici 80 milyon dolar tutarında.

The Plaza Otel

New York'daki The Plaza Otel'in yüzde 50’si El Valid'e ait. Otel hisselerinin tutarı ise 95 milyon dolar.

Norwegian Cruise Lines

Norveç Deniz Yolları adlı şirketin yüzde 5'i prense ait ve bu hisseler şu an 29 milyon dolar tutarında.

Apple

Bilgisayar firması olan Apple'ın sadece yüzde 5'i El Valid'e ait. Şirket hisseleri şu an 104 milyon dolar tutarında.

TWA

TWA havayolları şirketinin yüzde 5'ine sahip olan Prens'in bu firmadan elde ettiği hisse değeri 14 milyon dolar.

Otellerin prensi

Aldığı otellerle de adını duyuran El Valid, Paris'teki George V Oteli'nin tek sahibi. Tümüne sahip olduğu bu hisselerin şimdi180 milyon dolar.

Paris’in zengin amcası

Prens'in tek amacı, ilk yatırımları olan Citicorp şirketi, Apple bilgisayarları ve Disneyland'ın (Paris) hisselerinin onu müdür yapabilecek kadarını almak. 1994 yılında Disneyland Paris'in zengin amcası ilan edilen Prens El Valid, şu an hisseleri yüzde 24.2'sine sahip ve bu da tam olarak 243 milyon dolar ediyor.

Donna Karan

El Valid, şu an zor durumda olan ünlü moda markası Donna Karan'ın hisselerinin yüzde 7'sine sahip. Moda evinin hisse senetlerinin tutarı ise 21 milyon dolar.

Canary Wharf

El Valid, doksanların en iyi emlak şirketi Canary Wharf'ın hisselerinin yüzde 10'una sahip ve bu da 100 milyon dolar ediyor.

Four Seasons

Dünya çapında bir çok zinciri olan Four Seasons Otel'in yüzde 25'i El Valid'e ait. Bu otelin hisse senetleri 251 milyon dolar tutarında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!