Çökük göğse yerli çubuk

Güncelleme Tarihi:

Çökük göğse yerli çubuk
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2007 13:29

DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'nda, halk arasında ‘Kunduracı göğsü hastalığı’ olarak bilinen göğüs kafesi çöküklüğü beş yıldır üniversitede geliştirilen çelik çubukla tedavi ediyor. ABD, Almanya ve Kore'den ithal edilen aynı çelik çubuk hastaya 2 bin euro'ya (3 bin 600 YTL) mal olurken, yerli çubuğun hastaya maliyeti sadece 300 euro (540 YTL) olduğuna dikkat çekildi.

Her 300 doğumda 1 görülen ve tıbbi adı ‘Pektus ekskavatum’ olan göğüs kafesi çöküklüğünün nedenleri bilinmiyor. Ameliyat edilmediği taktirde hastalık estetik açıdan yarattığı sıkıntının yanısıra kalbin sol tarafa kaymasına, kalpte ritm bozukluğuna neden oluyor, kalp kapakçıklarının çalışmasını engelliyor, kız çocuklarında meme uçları içe bakıyor. Önceleri göğüs 25 santimetre açılarak buradan 8-10 kaburganın çıkarılmasıyla 4- 6 saat süren bir ameliyatla yapılan tedavi, 1987 yılında ABD'li çocuk cerrahı Nuss'ın bulduğu çelik çubuk yöntemiyle kansız ameliyatla gerçekleştiriliyor.
DEÜ Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Nuss'un tedavi yöntemini beş yıldır kendi geliştirdikleri ve adına da ‘Dokuz Eylül Kundura Göğsü Destek Çubuğu’ dedikleri çelik çubukla yapıyor.

Türkiye'de ilk kez 2002 yılında DEÜ Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapılan ameliyat sayısı 16'ya ulaştı. Ülke genelinde altı üniversite hastanesinde de yapılan ameliyatlarla birlikte rakam 31 oldu. Ameliyatların 27'sinde DEÜ'nün çelik çubuğu kullanıldı. Yrd.Doç.Dr. Oğuz Ateş, hastanın koltuk altlarından ikişer santimetrelik kesiler açtıklarını, yarım ay şekli verdikleri çelik çubuğu bir taraftan sokup, diğer taraftan çıkararak ve çubuğun dış bükey kısmını da çökük olan göğse baskı yapacak şekilde çevirdiklerini anlattı. Ateş, kapalı yöntemle yaptıkları kansız ameliyatta çubuğun dışardan görünmediğini ve hastanın iki yıl boyunca çubukla yaşadığını dile getirdi.

Yüzde 100 kesin sonuç alınan ameliyatı DEÜ'nün çelik çubuğu ile yaptıran hastanın cebinden 300 euro çıkarken, ABD, Almanya ve Kore'den ithal edilen çelik çubukları tercih edenler 2 bin euro ile yedi kat daha fazla para ödüyor. Yrd.Doç.Dr. Ateş, hiçbir ticari beklentilerinin olmadığını, çelik çubukları sipariş üzerine Hipokrat Ortopedik Malzemeler A.Ş'nin Avrupa Birliği standartlarında ürettiğini vurgulayarak, “Fiyat farkı kesinlikle kalite düşüklüğünden kaynaklanmıyor. Bizim ticari kaygımız yok, yerli üretim ve Hipokrat firması bu ürüne prestij gözüyle bakıyor. Ancak çelik çubuğun ücretini sosyal güvenlik kurumları karşılamıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!