Çok zafiyet var

Güncelleme Tarihi:

Çok zafiyet var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2008 23:41

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, terörle mücadele konusunda Türkiye’nin AB standartları açısından bir demokratikleşme ihtiyacı içinde olmadığını, bu konuda fazlasıyla adım atıldığını savundu.

Başta DTP olmak üzere bazı kesimlere mesaj gönderen Baykal, terörü mazur ve mübah görerek siyaset yapılamayacağını söyledi. Baykal, dün NTV’de canlı yayında, şu değerlendirmelerde bulundu:

Kararlılık eksikliği

Tablo, yaşanan terör olayında bir zafiyet var olduğunu gösteriyor. Yılbaşından bu yana 100’ün üzerinde kayıp verdik. Gerekli önlemlerin alınamamış olması, istihbarat eksikliği, tahkimat gibi zafiyetlerin yanında asıl iki temel zafiyet var.

Bunlardan biri Kuzey Irak. Bir komşu ülkenin bu teröre destek vermesi. Türkiye’nin yanı başında bir başka ülke bir terör örgütünü bağrına basmaktadır. Bu konu derhal ABD ve Irak yetkilileri ile müzakere edilmeli. Geçen kış Kuzey Irak’ta yapılan askeri harekátın kesin sonucu sağlayacağı umulmuştu. Tabuları kırarak askeri harekát yapılabileceğini gösterdik. O zaman ’erken mi çıkıyoruz’ demiştik. Ama o zamanki ABD Savunma Bakanı ’Türkiye hemen çıkmalıdır’ açıklaması yapmıştı. ’ABD göstermelik mi izin veriyor’ demiştim. Kalıcı çözüme onayı henüz tam alamadığımızı görüyorum. Müttefiklerimizle mutabakatın henüz tam sağlanmadığı görülüyor.

Siyasi bulanıklık

İkinci temel zaaf; Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki siyasi bulanıklığı, zihin karışıklığıdır. Terör herkes için ortak bir kararlılıkla etkisiz kılınması gereken bir tehdittir, böyle olmalıdır.

Böyle demokrasi olmaz

’Demokrasi anlayışımızın gereği isteyen terör yapar, biz onla mücadele ederiz, isteyen de terör yapanı haklı bulur, onu himaye eder, onun sözcülüğünü yapar, bu da demokrasinin gereğidir’ böyle bir demokrasi yok. Dünyada yok. Bizde de olamaz. Terörü tanımlamakta ortak anlayış içinde olacağız. Meclis’teki siyasi partiler, Meclis dışındaki toplumsal güçler, basın özgürlüğünü kullananlar, yayın yapanlar herkes. Terörü mazur göstererek, bu mücadelede başarılı olunamaz.

Adım fazlasıyla atıldı

Terörle mücadele konusunda Türkiye’nin AB standartları açısından bir demokratikleşme ihtiyacı içinde olduğunu hiç sanmıyorum. Bu konuda gereken adımlar fazlasıyla atılmıştır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!