Çok satanlar, "Korsancıların" yakın takibinde

Güncelleme Tarihi:

Çok satanlar, Korsancıların yakın takibinde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2010 11:33

Yasa dışı çoğaltılan kitapların, kitapçılardaki “En çok satanlar” rafları takip edilerek belirlendiği, korsan kitap dünyasında listesinin başında ise Türk romanlarının yer aldığı belirtildi.

Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, ekipler, son yıllarda giderek artan yasa dışı kitap ve cd üretiminin önüne geçebilmek için geniş çaplı operasyonlara imza attı.

Kentin çeşitli noktalarında gerek dükkanlarda gerekse seyyar tezgahlarda yasa dışı cd ve kitap satışı yapılmasını engellemeye çalışan ekipler, ayrıca soruna köklü çözüm bulabilmek adına seyyar tezgaha servis yapan “korsan dağıtıcılar” ve kopyalama yapan gruplara yönelik baskınlar gerçekleştirdi.

Kanuna aykırı olarak eserlerin çoğaltılıp satılmasıyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar sonucu, geçen yıl 11 bin kitap, 470 bin korsan cd ve dvd ele geçirilirken, 345 kişi hakkında yasal işlem yapıldı. Bu yılın sadece 4 aylık bölümünde 155 bin korsan cd ve dvd ile 5 bin kitap, bin 500 bandrol ile ele geçirildi.
Bu operasyonlarda toplam 134 kişi hakkında kanuna aykırı, çoğaltım ve satış yapmaktan dolayı işlem yapıldı.

Ekiplerin yaptıkları istihbarat çalışmaları ve operasyonlar sonucu, kitapların daha çok İstanbul'daki matbaalarda basılarak yurda dağıtıldığı belirlendi. Ekipler, kent genelinde dağıtımı yapan kişilere yönelik çalışmalarını ise sürdürüyor.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71. maddesinde “Bir eseri, icrayı, fonogramı veya yapımı hak sahibi kişilerin yazılı izni olmaksızın işleyen, temsil eden, çoğaltan, değiştiren, dağıtan, her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten, yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa arz eden, satan, kiralamak veya ödünç vermek suretiyle ya da sair şekilde yayan, ticarî amaçla satın alan, ithal veya ihraç eden, kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan” diye tarif edilen kişiler hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis veya adli para cezası uygulanıyor.

EN ÇOK SATANLAR RAFINI TAKİP EDİYORLAR

Ele geçirilen kitaplara bakıldığında, yazarları, yeni eserler üretmekten soğutan korsan kitapçıların, çok satılan ve yeni çıkan eserleri bir yayın evi gibi takip ederek satışa sunduğu gözlendi.

Güncel gelişmeleri yakından takip eden “korsanlar”, hızla değişen gündeme göre politik araştırma veya roman tarzındaki kitaplara daha çok yöneliyor. Geçen yıl özellikle Mahmut Yıldırım'ın oğlu Murat Yıldırım'ın yazdığı “Yeşil”, Mahir Kaynak'ın “Örtülü Operasyonlar” ve emekli albay Erdal Sarızeybek'in “Şemdinli'de Sınırı Aşmak” adlı kitapları geçen yıl korsanların gözdesi arasında yer alıyordu.

KORSAN TEZGAHINDA EN ÇOK SATANLAR

Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerinin topladığı kitaplara bakıldığında, korsan kitapçıların en çok Elif Şafak'ın “Aşk” ve Ayşe Kulin'in “Veda”, Serdar Özkan'ın “Kayıp Gül”, Luke Rhınehart'ın “Zar Adam”, Dan Brown “Kayıp Sembol” adlı eserlerini çoğalttıkları görülüyor.

Hasan Cemal'in “Türkiye'nin asker sorunu”, gazeteci Uğur Dündar'ın “İşte Hayatım”, Alexandra Cavelius'un “Leyla” adlı kitabı da korsan satıcıların en çok satanlar listesinde yerini alıyor. Son dönemde hemen hemen tüm korsanların ilgi gösterdiği kitapların başında Ahmet Maranki'nin “Şifalı Bitkiler” adlı kitabı bulunuyor. Her dönem en gözde kitap ise Dan Brown'un dizi halindeki kitapları oluyor. Korsan kitap satıcılarının, ucuz çocuk kitapları ve çizgi romanlarındaki bandrolleri, çoğalttıkları romanlara yapıştırarak orijinal gibi satmaya çalıştıkları da öğrenildi. “Korsanlar”, sanatçıların aylarca hatta yıllarca çalışarak emek harcadığı, günlerce bilgisayar başında kaleme aldığı kitaplardan bir saatte yüzlercesini basarak, satışa hazır hale getirdikleri, aynı şekilde müzik albümlerinden 3 dakikada 7 tanesini kopyaladıkları vurgulandı. Bazı kitapların orijinalleriyle aynı anda sokaktaki tezgahlarda yerini aldığı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!